Zakup na OLX od osoby prywatnej

• Autor wątku Autor wątku kasia613
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia613

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Zakupiłam poprzez serwis OLX bluzę. Bluza nie dość że przyszła w innym rozmiarze to miała wady, o których nie było mowy w ogłoszeniu.
Napisałam do sprzedającego o tym. Niestety kończył mi się czas na potwierdzenie zamówienia, a sprzedający nie odpowiadał na moje wiadomości, zgłosiłam sprawę do OLX. Dosłałam wszystkie zdjęcia, zdjęcia paczki, wiadomości które wysyłałam do sprzedającego. Olx odmówiło mi zwrotu gotówki "bo tak", nie podając powodu.
Czy mogę coś zrobić ze swojej strony? Przeczytałam że mogę powołac się na kodeks cywilny i zwrot gotówki z tytułu rękojmi ale powinno zostać wysłane pismo, a ja danych sprzedającego nie posiadam (nie sądzę żeby olx mi je podał - RODO). Ogłoszenie również jest wykasowane już (chociaż tutaj podejrzewam że olx mógłby mi je "odtworzyć").
Czy mogę coś zrobić aby sprzedający oddał mi gotówkę?

Ogólnie odpuściłbym temat bo to 150 zł więc nawet po sądach nie opłaca mi się tułać, ale wkurza mnie postawa sprzedającego i to że czuje się bezkarny...

Cyt.

"Dzień dobry,

wracam z informacjami w sprawie złożonego wniosku.

Z przykrością muszę poinformować, że weryfikacja wniosku o zwrot pieniędzy w ramach Pakietu Ochronnego zakończyła się jego odrzuceniem.

Na podstawie otrzymanego zgłoszenia ustaliłam, że zgłoszony przypadek nie wyczerpuje przesłanek do zwrotu pieniędzy w ramach Pakietu Ochronnego. Z tego względu zleciliśmy wypłatę pieniędzy na konto bankowe sprzedającego."

Napisałam już do olx aby podało mi KONKRETNE powody odrzucenia ale znając ich szybkość działania trochę to potrwa...

Bo to sprawa czysto cywilna. Ochrona olx obowiązuje gdyby doszło do oszustwa. Paczka by nie dotarła, albo był tam ziemniak

Powrót