zakup na OLX - reklamacja

• Autor wątku Autor wątku Ewa Czudaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewa Czudaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Kupiliśmy na OLX uzywany laptop, po rozmowie telefonicznej ze sprzedającym otrzymaliśmy odpowiedź że laptop jest zgodny z zamieszczonym w ogłoszeniu.
Zakup został dokonany, zapłaciliśmy za przesyłkę przy odbiorze. Gdy jednak odpakowalismy przesyłkę okazało się że wygląd zupełnie nie odpowiadał wyglądowi z ogłoszenia i do tego jeszcze nie było w zestawie zasilacza a był w zestawie w ogłoszeniu. Tym samym nie było możliwości sprawdzenia, czy w ogóle laptop działa. Po zadzwonieniu do sprzedającego, że brak zasilacza i laptop nie odpowiada wyglądowi z ogłoszenia i chciałbym zwrócić go, otrzymałem odpowiedź, że ok ale zwrot pieniędzy dopiero po sprawdzeniu że to ten laptop który on wysłał i że będzie on działać. Ja nawet nie miałem możliwości go sprawdzenia. Nie zgodziłam się z tym ponieważ bałam się że nie otrzymam z powrotem pieniędzy. Ja też zapłaciłam kurierowi przy odbiorze. Po wielu telefonach ze sprzedawcą miał wysłać brakujący zasilacz (którego rzekomo wysłał, ale ja do dzisiaj nie otrzymałam i nie umie udokumentować wysyłki go, później miał przelać mi kwotę na zakup zasilacza, ale też jej nie otrzymała). Kupiłam sobie zasilacz we własnym zakresie i okazało się że stan techniczny też nie odpowiada temu z ogłoszenia. Bateria miała działać ok. 5h, a w ogóle zasilacz jej nie ładuje (awaria ładowania) w ogłoszeniu 4 G RAM a faktycznie jest 3G RAM.
Bardzo proszę o poradę co mogę zrobić w tej sprawie. Nadmieniam, że kupiłam laptopa 12 października i cały czas dogaduje się ze sprzedawcą i nie widać końca. A ja nie mam ani sprzętu ani pieniędzy na zakup działającego.
Pozdrawiam
Ewa

Hint1: rękojmia za wady pomiędzy osobami prywatnymi.
Hint2: na forum jest sporo postów poświęconych temu portalowi.

Ewa Czudaj napisał:
Bardzo proszę o poradę co mogę zrobić w tej sprawie.

W sumie niestety ale...niewiele.

Ewa Czudaj napisał:
że ok ale zwrot pieniędzy dopiero po sprawdzeniu że to ten laptop który on wysłał i że będzie on działać.
Piszecie @ ? Bo tak lepiej do udowodnienia . Dołącz zdjęcia i zadaj pytanie - może pomylił się ? Miał więcej laptopów.

Powrót