H
hekate85
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam, jestem nowa, więc na początku pozdrawiam wszystkich forumowiczów 
Moje pytanie pozostaje w temacie garnków. Przedwczoraj podpisałam umowę kupna-sprzedaży na prezentacji, która odbywała się w salonie firmowym sprzedawcy. (Uległam praniu mózgu, a sądziłam, że nie jestem podatna. I nie tylko ja, moja koleżanka także uległa - dobrzy są.) Po 15 min. od wyjścia wiedziałam już, że źle zrobiłam.
Umowa mówi tylko o przedmiocie świadczenia (garnki), cenie katalogowej, cenie prezentacyjnej, w warunkach zapłaty - sprzedaż ratalna: ilość rat, wartość raty i termin zapłaty pierwszej raty. Po przeliczeniu koszty kredytu wynoszą 1500 zł od wartości niecałych 5000 zł.
Treść umowy
Moje pytanie pozostaje w temacie garnków. Przedwczoraj podpisałam umowę kupna-sprzedaży na prezentacji, która odbywała się w salonie firmowym sprzedawcy. (Uległam praniu mózgu, a sądziłam, że nie jestem podatna. I nie tylko ja, moja koleżanka także uległa - dobrzy są.) Po 15 min. od wyjścia wiedziałam już, że źle zrobiłam.
Umowa mówi tylko o przedmiocie świadczenia (garnki), cenie katalogowej, cenie prezentacyjnej, w warunkach zapłaty - sprzedaż ratalna: ilość rat, wartość raty i termin zapłaty pierwszej raty. Po przeliczeniu koszty kredytu wynoszą 1500 zł od wartości niecałych 5000 zł.
Treść umowy
W warunkach sprzedaży Firma„Przez zawarcie niniejszej umowy, Sprzedawca zobowiązuje się przenieść na Kupującego własność produktów określonych poniżej, a Kupujący zobowiązuje się zapłacić Sprzedawcy poniżej określona cenę. Sprzedawca zobowiązuje się wydać Kupującemu poniżej określone produkty, a Kupujący zobowiązuje się je odebrać.”
Jednak dwa punkty wcześniej pojawia się zdanie„przyznaje kupującemu umowne prawo do odstąpienia od umowy sprzedaży bez podania przyczyny w terminie 21 dni od zawarcia umowy, pod warunkiem złożenia oświadczenia na piśmie, wraz z jednoczesnym odesłaniem kompletnego i nieużywanego towaru.”
Czy powinnam odebrać garnki, podpisując jednocześnie umowę o kredyt (bo inaczej garnków mi nie dadzą), czy odesłać przed dostawą oświadczenie o odstąpieniu od umowy?„w przypadku zawarcia, a następnie odstąpienia od umowy o kredyt, jak również rozwiązania umowy o kredyt z jakichkolwiek innych przyczyn, firma wskazuje, że sprzedaż nie miała charakteru ratalnego, a co za tym idzie, wymagalna jest cała kwota zobowiązania, chyba że strony dokonają innych ustaleń.”