Zakup na prezentacji w lokalu przedsiębiorcy

• Autor wątku Autor wątku hekate85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

hekate85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jestem nowa, więc na początku pozdrawiam wszystkich forumowiczów :D
Moje pytanie pozostaje w temacie garnków. Przedwczoraj podpisałam umowę kupna-sprzedaży na prezentacji, która odbywała się w salonie firmowym sprzedawcy. (Uległam praniu mózgu, a sądziłam, że nie jestem podatna. I nie tylko ja, moja koleżanka także uległa - dobrzy są.) Po 15 min. od wyjścia wiedziałam już, że źle zrobiłam.
Umowa mówi tylko o przedmiocie świadczenia (garnki), cenie katalogowej, cenie prezentacyjnej, w warunkach zapłaty - sprzedaż ratalna: ilość rat, wartość raty i termin zapłaty pierwszej raty. Po przeliczeniu koszty kredytu wynoszą 1500 zł od wartości niecałych 5000 zł.
Treść umowy
„Przez zawarcie niniejszej umowy, Sprzedawca zobowiązuje się przenieść na Kupującego własność produktów określonych poniżej, a Kupujący zobowiązuje się zapłacić Sprzedawcy poniżej określona cenę. Sprzedawca zobowiązuje się wydać Kupującemu poniżej określone produkty, a Kupujący zobowiązuje się je odebrać.”
W warunkach sprzedaży Firma
„przyznaje kupującemu umowne prawo do odstąpienia od umowy sprzedaży bez podania przyczyny w terminie 21 dni od zawarcia umowy, pod warunkiem złożenia oświadczenia na piśmie, wraz z jednoczesnym odesłaniem kompletnego i nieużywanego towaru.”
Jednak dwa punkty wcześniej pojawia się zdanie
„w przypadku zawarcia, a następnie odstąpienia od umowy o kredyt, jak również rozwiązania umowy o kredyt z jakichkolwiek innych przyczyn, firma wskazuje, że sprzedaż nie miała charakteru ratalnego, a co za tym idzie, wymagalna jest cała kwota zobowiązania, chyba że strony dokonają innych ustaleń.”
Czy powinnam odebrać garnki, podpisując jednocześnie umowę o kredyt (bo inaczej garnków mi nie dadzą), czy odesłać przed dostawą oświadczenie o odstąpieniu od umowy?

Powrót