zakup na raty a faktura vat

• Autor wątku Autor wątku Kryst88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kryst88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Kupiłem komputer w sklepie "RTV EURO AGD", komputer został zakupiony na raty kredyt wziety na firme, sprzedawca stwierdził, że może wystawić fakture tylko na osobę fizyczną, gdy zapytałem dlaczego odpowiedział, że chroni ich ustawa, nie powiedział tylko jaka, więc może ktoś się orientuje jaka ustawa ich chroni, skoro w innych sklepach nie ma z tym problemu, wystawiają fakture na podstawie paragonu, bez względu czy to zakup gotówkowy czy kredyt. Proszę o pomoc w tej sprawie.

Problem stanowi, że towar na raty może wziąć jedynie osoba prywatna. Fakt, że jesteś właścicielem firmy traktowane jest jako samozatrudnienie. Osoby prowadzące działalność gospodarczą mogą jedynie skorzystać z leasingu.

Nabijacz__postow napisał:
Problem stanowi, że towar na raty może wziąć jedynie osoba prywatna. Fakt, że jesteś właścicielem firmy traktowane jest jako samozatrudnienie. Osoby prowadzące działalność gospodarczą mogą jedynie skorzystać z leasingu.

Niestety,ale jesteś w błędzie.
Nie ma żadnego problemu by raty były na osobę prywatną,a faktura na firmę.
Wielokrotnie bylem przy takim braniu rat, np. w AiG lub Ge Money.
To raczej coś ze sprzedającym jest.

Dołączę się do tematu

Sprawa moja jest podobna, zakup w euro rtv agd, - aparat na raty.

Sklep nie wystawi faktury na przedsiębiorstwo, jedynie na osobę fizyczną.
Powołuje się na zapis w ustawie o kredytach konsumenckich.

Sprawa bardzo kontrowersyjna, niestety nigdzie do końca wytłumaczona z punktu prawnego.

Czy sklep może odmówić wystawienia faktury VAT na przedsiębiorce w przypadku zakupu sprzętu na raty?
Tu nie chodzi o to, że w ogóle odmawia wystawienia faktury - bo tego nie może.
Po prostu stawia warunki co do 'danych na fakturze'

W tej samej ustawie czytamy:
Art. 3. 1 Ustawy nie stosuje się do umów o kredyt konsumencki:
….
3) na mocy których konsument nie jest zobowiązany do zapłaty oprocentowania ani innych kosztów związanych z udzieleniem lub spłatą kredytu konsumenckiego

Czyli? W przypadku rat 30x0% [bez odsetek, bez ubezpieczenia] - de facto nie ma żadnych kosztów kredytu, więc ustawa nie obowiązuję i powoływanie się sklepu na nią jest błędem ?

Proszę o wyjaśnienie

A zamiast brać faktury imiennej , pobrać paragon na zakup, załatwić sobie kredyt, a po kilku dniach (do 7 dni) oddać sprzedawcy paragon z wnioskiem o wystawienie faktury VAT ... ?

OmniModo,

Dzięki za sugestie, czytałem też wcześniej na innym forum, że ludzie tak robią i przechodzi to bez problemów.

Aczkolwiek - dalej nierozwikłana jest kwestia tego czy sklep działa zgodnie z literą prawa.

PROSTE WYJAŚNIENIE.

Można wystawić fakturę jeśli osoba w ratach jest też wpisana na fakturze jako właściciel firmy.

Nie można wpisać w fakturze osoby innej niż w ratach(kredytobiorca) gdyż jest to niezgodne z prawem. Ponieważ do czasu spłaty kredytu właścicielem sprzętu zakupionego na raty jest bank a nie firma.

Czy dobrze rozumiem, że w tej sytuacji jeśli zakupiłem laptopa na kredyt i jestem właścicielem firmy (jednoosobowa działalność gospodarcza) to sprzedający (również sprawa dotyczy rtv euro agd) nie powinien odmawiać wystawienia faktury? Usłyszałem tę samą odpowiedź, że faktura przy zakupie ratalnym może być wystawiona tylko na osobę fizyczną. Domyślam się, że ustąpienie sprzedającemu i zgodzenie się żeby wystawił fakturę na osobę fizyczną nie wchodzi w grę? Nie będzie można takiego zakupu wliczyć w koszty?

Powrót