Zakup niepewnego programu

• Autor wątku Autor wątku Zaxes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zaxes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Mam zamiar zakupić program który będzie wykorzystywany do łamania zabezpieczeń serwerów, wyłącznie dla własnych testów tj edukacji.
Sprzedawca z którym prowadzę korespondencję jest też twórcą tego programu, jedyna wytyczną do użytkowania jest zakupienie serial key dzięki któremu można będzie min pobierać stale aktualizację do oprogramowania.

Chcąc kupić program bez żadnej aukcji internetowej(innej opcji nie ma) chciałbym się jakoś zabezpieczyć w razie np niedostarczenia mi oprogramowania,możliwości stałej aktualizacji lub braku poprawnego działania oprogramowania. Moje pytanie jest owe, czy zakup np przez paypal (kartą kredytową) podpiętą pod konto, lub może inną metodą, pomoże mi wówczas odzyskać pieniądze?
Z tego co czytałem wynika że bardzo duże, ale przy składaniu podania o chargeback muszę dostarczyć dowodów na moją rację, i teraz chciałbym się dowiedzieć jak przeprowadzić tą tranzakcje tak żeby nie stracić w razie nie wywiązania sie sprzedającego?
Dowodem w sprawie dla wystawcy karty będzie korespondencja np z facebook? O co jeszcze powinienem zadbać żeby w razie problemów dostać zwrot?

Zaxes napisał:
... chciałbym się jakoś zabezpieczyć w razie np niedostarczenia mi oprogramowania,...
Wezwanie do realizacji umowy.
Zaxes napisał:
... jakoś zabezpieczyć w razie ... możliwości stałej aktualizacji lub braku poprawnego działania oprogramowania....
Co do zasady program komputerowy jako utwór jest wyłączony z rękojmi zatem wyłącznie dobrą wolą twórcy jest udzielenie gwarancji. Nie ma prawnych możliwości aby zmusić go do tego.

Dzięki za odp.

Czyli nie mogę nic egzekwować bez pełnoprawnej umowy tak naprawdę, dobra to już wiem.

Oczywiście osoba ta nie chce się wiązać żadną umowa oprócz słownej, a i płatnością za program najlepiej by to był przelew na co ja się na pewno nie zgodzę, bo później pieniędzy nie ma co szukać. Jakiś rodzaj zabezpieczenia musi być.

Odnośnie akapitu z możliwością zwrotu od wydawcy karty jeżeli ktoś miał podobną sytuację proszę się wypowiedzieć będę wdzięczny.

Zaxes napisał:
... Czyli nie mogę nic egzekwować bez pełnoprawnej umowy ...
Twórca nie musi się godzić na Twoje warunki.
Zaxes napisał:
... Odnośnie akapitu z możliwością zwrotu od wydawcy karty jeżeli ktoś miał podobną sytuację proszę się wypowiedzieć będę wdzięczny. ...
Temat wielokrotnie omawiany na FP, poszukaj, poczytaj.

Gościu mi wysłał program a ja mu zapłaciłem tyle temacie, ale nie zawsze się tak uda. Do zamknięcia.

Zaxes napisał:
Gościu mi wysłał program a ja mu zapłaciłem tyle temacie, ...
Prócz tego, że jeśli nie zostały uregulowane kwestie praw autorskich majątkowych to uzyskałeś na program wyłącznie licencję niewyłączną i pięcioletnia. Po tym czasie korzystanie z niego będzie bezprawne ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami.

Powrót