Zakup nierochomości i nieaktualne dane w II dziale KW

• Autor wątku Autor wątku przemolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, uzyskałem od pewnego notariusza informację, że celem lepszego zabezpieczenia transakcji kupna nieruchomości dobrze jest zadbać, aby jej obecny właściciele (spadkobiercy) zostali wcześniej wpisani do działu II Księgi wieczystej jako właściciele nieruchomości.
Mam bowiem przypadek, że w dziale II właścicielem jest jeszcze zmarła kilka lat temu osoba, a jedynie w dziale III jest wzmianka o nabyciu spadku przez obecnych właścicieli.

Czy w interesie kupującego jest sens ubiegać, aby właściciele przed sprzedażą dokonali odpowiedniego wpisu w dziale II KW? do czego w praktyce może się to przydać?

To rola notariusza zadbac/sprawdzic, ze kupujesz od pelnoprawnych wlascicieli.
Jak tego nie ogarnia to znajdz innego.

Regand napisał:
To rola notariusza zadbac/sprawdzic, ze kupujesz od pelnoprawnych wlascicieli.
Jak tego nie ogarnia to znajdz innego.

Wydawało mi się, że po to też jest to Forum aby zadać pytanie. Ja tylko chcę wiedzieć czy sprzedający powinien zadbać o ten wpis do II działu KW a jeśli tego by nie zrobił to czym kupującemu to grozi? zakładam, że udokumentuje dokumentami z sądu fakt nabycia spadku. Z resztą w dziale III jest wzmianka o niezgodności i o nabyciu spadku. Brakuje jednak wpisu do działu II KW.

czy sprzedający powinien zadbać o ten wpis do II działu KW
Tak. Zgodnie z art. 35 ustawy o księgach wieczystych, każda osoba stając się właścicielem nieruchomości ma obowiązek niezwłocznego ujawnienia swego prawa w KW.

jeśli tego by nie zrobił to czym kupującemu to grozi?
Jeśli sprzedawca dysponuje prawomocnym postanowieniem o stwierdzeniu nabycia spadku, a osoba zmarła, po której spadek został nabyty, jest wpisana jako ostatni właściciel w księdze wieczystej (tj. można stwierdzić, że prawo, którym ma nastąpić rozporządzenie, wchodzi w skład spadku), nie ma przeszkód dla sporządzenia aktu notarialnego przenoszącego własność. Postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku winno być jednak wtedy przedłożone w oryginale, aby można było złożyć je do ksiąg wieczystych wraz z wnioskiem o wpisanie także poprzedniego właściciela, który nabył spadek na jego podstawie, a następnie właściciela aktualnego, nabywającego nieruchomość od spadkobiercy.

Powrót