Zakup nieruchomości przed licytacją komorniczą.

• Autor wątku Autor wątku marian212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marian212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

Chciałem zakupić nieruchomość o której dowiedziałem się z ogłoszenia (nie z licytacji komorniczej). Nieruchomość wystawiona w ogłoszeniach jest za kwotę 200 tyś zł. W drodze badania stanu prawnego nieruchomości dowiedziałem się że właściciel jest dłużnikiem (prawdopodobnie skarbu państwa) a komornik zrobił już wycenę nieruchomości na kwotę 250 tyś zł. Właścicielowi zależy na sprzedaży, ponieważ nawet jeśli będzie jakiś chętny na 1szej licytacji, to uwzględniając 15% komornika dostanie ok 160 tyś zł. Na pewno nie pokryje to wszystkich wierzytelności sprzedającego.
Teraz moje pytania :
1) czy grozi mi skarga pauliańska jeśli kupię tą nieruchomość ?
2) czy wchodzi w grę fakt mojej wiedzy w tym temacie oraz to że jeśli tą nieruchomość kupię, to będzie to w cenie równej lub większej od ceny wywoławczej w przypadku 1szej licytacji?
3) co jakie koszty grożą mi w przypadku najczarniejszego scenariusza ?

Dziękuję z góry za pomoc.
M.

jeszcze dodatkowe pytanie -> czy w przypadku sprzedaży przed licytacją komorniczą, komornik też wyegzekwuje swoje 15% w jakiś sposób od sprzedającego lub ode mnie ?

Art. 930 kpc:
Przepis prawny:
Art. 930. § 1. Rozporządzenie nieruchomością po jej zajęciu nie ma wpływu na dalsze postępowanie. Nabywca może uczestniczyć w postępowaniu w charakterze dłużnika. W każdym razie czynności egzekucyjne są ważne tak w stosunku do dłużnika, jak i w stosunku do nabywcy.

I wszystko jasne.

Dziękuję za info, ale nieruchomość nie jest jeszcze zajęta. Jest jakieś postępowanie, ale nie ma wyznaczonej nawet daty licytacji ani nie ma wpisu w KW. Wg innych źródeł własciciel dalej może to sprzedać o ile nie podchodzi to pod skargę pauliańską (dłużnik nie działał na szkodę wierzycieli)

Czyli ew kupno tylko w porozumieniu z komornikiem.

Czy po takim kupnie dalej grozi mi skarga pauliańska ?

Dziękuję.

Chyba ostatnie pytanie - czy w jednym(licytacja) i drugim(sprzedaż za zgodą) przypadku komornik ściąga swoje 15% ?

marian212 napisał:
Dziękuję.

Chyba ostatnie pytanie - czy w jednym(licytacja) i drugim(sprzedaż za zgodą) przypadku komornik ściąga swoje 15% ?

oczywiście, że tak

marian212 napisał:
Dziękuję.

Tak, pobiera opłatę egzekucyjną. Nie ma to na ciebie żadnego wpływu prawno-finansowego

Jeszcze jedno pytanie mnie nachodzi. To bardzo ważne.

Jeśli załóżmy zdecyduję się żeby kupić nieruchomość do właściciela (nie licytacja) ale będzie to za wiedzą i zgodą komornika, to czy ta nieruchomość będzie prawnie tak samo prawnie "czysta" jak po licytacji (nie grozi mi skarga pauliańska i żadne inne roszczenia)?

III
OSTRZEŻENIE O WSZCZĘCIU EGZEKUCJI Z NIERUCHOMOŚCI
OSTRZEŻENIE O PRZYŁĄCZENIU SIĘ WIERZYCIELA INICJATYWA MIKRO SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ W KRAKOWIE DO EGZEKUCJI Z NIERUCHOMOŚCI PROWADZONEJ PRZECIWKO DŁUŻNIKOM: .....
OSTRZEŻENIE O PRZYŁĄCZENIU SIĘ WIERZYCIELA BANKU BGŻ BNP PARIBAS S.A. W WARSZAWIE DO EGZEKUCJI Z NIERUCHOMOŚCI PROWADZONEJ PRZECIWKO DŁUŻNIKOWI: ......
ZAWIADOMIENIE O WSZCZĘCIU EGZEKUCJI Z NIERUCHOMOŚCI I WEZWANIE DO ZAPŁATY DŁUGU, KOMORNIK SĄDOWY PRZY SĄDZIE REJONOWYM .....
ZAWIADOMIENIE O PRZYŁĄCZENIU SIĘ DO EGZEKUCJI Z NIERUCHOMOŚCI I WEZWANIE DO ZAPŁATY DŁUGU...
ZAWIADOMIENIE O PRZYŁĄCZENIU SIĘ DO EGZEKUCJI Z NIERUCHOMOŚCI I WEZWANIE DO ZAPŁATY DŁUGU....
ITP

IV
HIPOTEKA UMOWNA....
HIPOTEKA ZABEZPIECZA SPŁATĘ POŻYCZKI, NALEŻNYCH ODSETEK, ODSETEK KARNYCH ORAZ KOSZTÓW EWENTUALNEGO DOCHODZENIA ROSZCZENIA, Z TYTUŁU UMOWY POŻYCZKI Z DNIA .....
UMOWA POŻYCZKI Z DNIA...

No jest tego trochę.....

Powrót