zakup nieruchomości w Polsce przez cudzoziemca

• Autor wątku Autor wątku awebew88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

awebew88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Nie mogę znaleźć nic podobnego na forum, więc postanowiłam zapytać w dziale ogólnym. Proszę o poradę jeśli ktoś zna się lub ma doświadczenia związane z moim pytaniem.

Chcemy razem z partnerem (nie jesteśmy w związku małżeńskim) kupić działkę w Polsce, on jest obywatelem Wielkiej Brytanii.
Oboje mieszkamy poza Polską. Jak to wygląda pod względem prawnym? Czy są jakieś ograniczenia lub dodatkowe wymagania, które musimy spełnić?

Działka będzie powierzchni poniżej 1ha i do użytku własnego, niekomercyjnego.

Widzę jakieś sprzeczne informacje, że podobno mój partner jako Brytyjczyk musi zdobyć zezwolenie na zakup działki od Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji, jednak czytając Kodeks Prawny znalazłam taki wyjątek w Art 8 punkt 5:

„Nie wymaga uzyskania zezwolenia, z zastrzeżeniem ust. 3:

nabycie przez podmiot, o którym mowa w art. 1 ust. 2 pkt 4, na jego cele statutowe, nieruchomości niezabudowanych, których łączna powierzchnia w całym kraju nie przekracza 0,4 ha na obszarze miast;”

Link do pełnego dokumentu: https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/api/isap/deeds/WDU20170002278/text.html

Czy to oznacza, że mój partner nie potrzebowałby zezwolenia jeśli działka jest mniejsza niż 0.4ha i nie jest to działka pod inwestycję?

Jeśli ktoś tutaj zna się na tych sprawach lub ma jakieś doświadczenia będę bardzo wdzięczna za informacje.

A czy ów partner jest podmiotem, o którym mowa w art. 1 ust. 2 pkt 4?

Art 1 ust 2 pkt 4 mówi:

Ust 2.
Cudzoziemcem w rozumieniu ustawy jest:

4)
osoba prawna i spółka handlowa nieposiadająca osobowości prawnej mająca siedzibę na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, kontrolowana bezpośrednio lub pośrednio przez osoby lub spółki wymienione w pkt 1, 2 i 3.

Nie wiem czy z tego wynika, że osoba prawna musi być członkiem spółki handlowej na terenie Polski? Ten prawny język :(

Dziękuję za pomoc.

Powrót