Zakup nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku zaklopotanas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaklopotanas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
jestem zainteresowana kupnem mieszkania z rynku wtórnego. Cena bardzo korzystna. Problematyczne jest to, moim zdaniem, że jest hipoteka umowna i hipoteka przymusowa. I dość duże zadłużenie.
Proszę o poradę co należy sprawdzić, jakie dokumenty zweryfikować itp. Jak np. sprawdzić w jakiej wysokości mieszkanie jest obecnie zadłużone (wpis w księdze wieczystej chyba nie pokazuje obecnego zadłużenia). W jaki sposób umowę podpisać, żeby nie kupować mieszkania zadłużonego, tylko żeby środki ze sprzedaży szły od razu na spłatę zadłużenia.
Ponadto prawdopodobnie jeden z współwłaścicieli nie przyjedzie na podpisanie uowy – udzieli komuś pełnomocnictwa/upoważnienia.
Jak to wszystko przeprowadzić. Wiem, że konieczny jest notariusz i to dobry notariusz, ale nie wiem nawet od czego zacząć. Z czym iść do notariusza, czy wystarczy sam numer księgi wieczystej.
I jak w ogóle znaleźć dobrego notariusza. Z polecenia byłoby najlepiej, lecz nie ma takiej możliwości.

Z czym iść do notariusza, to pytaj notariusza. Za to bierze pieniądze. Powinien podać Ci spis dokumentów, które musisz zorganizować na transakcję.
Co do hipotek - pytaj sprzedających gdzie mają zadłużenie i ile? Niech dostarczą Ci zaświadczenia o wysokości długów. Najlepiej sama też skontaktuj się z wierzycielami, aby to zweryfikować i dogadać spłatę bezpośrednio na ich rachunek.

Powrót