Zakup od firmy - dostawa z Chin czy mogę zrezygnować

• Autor wątku Autor wątku romano84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romano84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

Zakupiłem na znanym portalu elektronikę od sprzedawcy-firma. Nie zauważyłem że czas dostawy do 40 dni, a do tego z Chin. Sprzedawca jest chyba tylko pśrednikiem bo wysyłka leci od razu na mój adres: Zrobiłem zwrot, ale dostałem odpowiedź:

"Witam Serdecznie,

Paczka została do Pana wysłana, związku z tym niestety nie ma możliwości wycofania się z transakcji w trakcie jej realizacji, zwrot będzie możliwy, ale dopiero po otrzymaniu towaru. Zwrot pieniędzy zostanie wówczas dokonany od razu po tym, jak odeśle Pan przedmiot.

Dodatkowo przychodzi mi na myśl jeszcze opcja nie przyjęcia paczki – wtedy przesyłka powinna wrócić do nadawcy. Gdy paczka zacznie zawracać, dokonam zwrotu wszystkich, wpłaconych środków.

Numer pańskiej paczki: xxxxx
Paczkę można śledzić na stronie: xxxxx

W razie ewentualnych pytań czy propozycji zapraszam do kontaktu,

Pozdrawiam,
DOK"

Mam pytanie do tej odpowiedzi chodzi o zdanie:
"Dodatkowo przychodzi mi na myśl jeszcze opcja nie przyjęcia paczki – wtedy przesyłka powinna wrócić do nadawcy."

czy ja mogę odeslać do nadawcy-firmy z Allegro?, czy muszę odsyłać do nadawcy z Chin?.

pozdrawiam

Dlaczego chcesz nie odbierać przesyłki, albo ją zwrócić?

Sprzedawca zaproponował żeby nie odbierać. Ja chcę zrezygnować bo nie chcę czekać 40 dni na dostawę i zwrot. Jak pisałem nie zauważyłem że wysyłka jest z Chin!, gdyby chciał zamawiać z Chin to bym sam zamówił. Stąd moje pytanie:

1. Czy muszę czekać 40 dni aż paczkę dojdzie i wtedy ją zwrócić żeby odzyskać pieniądze?.
2. Jeżeli odbiorę paczkę to mam prawo ją odesłać do sprzedawcy jeżeli jest to firma, a nie do chin?. Sprzedawca jest pośrednikiem, ale sprzedaje jako firma więc chyba mam prawo odesłać do niego?.
3.

Powrót