Zakup OLX - wada zatajona

• Autor wątku Autor wątku Hafexo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hafexo

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Witam.

Wiem że zapewne podobnych tematów było już tutaj multum, ale chciałbym wiedzieć jakie mam szanse w tej sprawie. Kwota nieduża bo 250zł, ale nie mam zamiaru tego tak zostawić.

W dniu 20.11 odebrałem a paczkomatu przesyłkę OLX - używaną płytę główną. Sprzedawca zarówno telefonicznie i na ogłoszeniu twierdził że jest ona w 100% sprawna.

Podpiąłem minimalną ilość podzespołów, żeby sprawdzić czy płyta w ogóle działa. Niestety ku mojemu nieszczęściu płyta oczywiście poza podawaniem napięcia nie startuje - brak kodów dźwiękowych, brak obrazu. W tym stanie płyta nadaje się jedynie na elektrozłom. Wykluczam problem z innymi częściami - są w 100% kompatybilne, i na drugiej płycie bezproblemowo się uruchamiają.

Sprzedający telefonu oczywiście nie odbiera.

Zakup był poprzez "Kup z przesyłką OLX", niestety regulamin ochrony nie obejmuje wad prawnych, jedynie brak wysyłki / inną zawartość przesyłki - jednak OLX jest pośrednikiem płatności, więc teorytycznie posiada wszystkie dane sprzedającego.

Oczywiście najpierw na pewno zgłoszę problem z przesyłką, żeby zablokować pieniądze i będę się z OLX kontaktował celem wyjaśnienia sprawy - jeżeli to nie podziała to jakie powinienem poczynić dalsze kroki? Czy OLX jest zobligowane do udostępnienia mi danych tej osoby jeżeli podejrzewam oszustwo?

Ostatnia edycja:
temat do usunięcia, sprawa jednak rozwiązana polubownie :)

Powrót