Zakup oprogramowania z USA

• Autor wątku Autor wątku padalec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

padalec

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Mam zamiar zakupić do mojej firmy oprogramowanie Adobe PhotoShop CS4 u polskich sprzedawców ceny są kosmiczne ok 3500 PLN :| w USA znalazłem ten sam produkt za 340$!! Tylko teraz czy:
1. Zakupiony tam program będzie legalny w Polsce?
2. Czy będę musiał płacić cło(jeżeli tak to jakie?)?
3. Poszukałem trochę na formach i znalazłem informacje o tym iż podobno Amerykańscy sprzedawcy mają zakaz sprzedawania do UE więc mam kolegę oraz rodzinę, która mieszka w USA więc mogę to kupić na nich tylko teraz w jaki sposób mam to przefakturówać żebym produkt był zakupiony na moją firmę.

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam,

Ad.1. to zależy od licencji dołączonej do programu. Istotne jest, na jakim obszarze dozwolone jest użycie programu, które zapisane jest w licencji. Trzeba to wcześniej sprawdzić, bo, może być na przykład tak, że oprogramowanie zakupione na terenie stanów będzie można legalnie używać tylko na terenie stanów.

Ad.2. Tak jak i inne towary - trzeba oclić (jeśli oczywiście za licencje przewidziane jest jakieś cło, akcyza czy inne obciążenie...).

Ad.3. aby program był legalny w świetle polskiego prawa vide punkt #.2. Dodatkowo, aby wprowadzić towar (licencje) na obszar UE trzeba mieć 'Commercial Invoice' lub 'Export Invoice' - czyli faktury eksportowe.

A więcej może podpowiedzą w działach Prawa gospodarczego albo podatkowego...

Ad.1. Przeczytałem licencję i nie ma tam żadnej wzmianki odnośnie ograniczeń regionalnych licencji na produkt.
Ad. 2. Wiem że VAT na pewno będzie trzeba zapłacić ale to i tak do odzyskania jest, niestety wysokości cła nie mogę nigdzie znaleźć na stronie Urzędu celnego jest wzmianka jedynie o cle na podzespoły ale nie mam nic o oprogramowaniu.
Ad. 3. Czyli rozumiem że firma, która ewentualnie by mi to sprowadziła musi mieć możliwość wystawienia faktury eksportowej?
Pozdrawiam i bardo dziękuję za pomoc

padalec napisał:
Ad. 3. Czyli rozumiem że firma, która ewentualnie by mi to sprowadziła musi mieć możliwość wystawienia faktury eksportowej?
nie, to firma sprzedająca (ta w stanach) powinna wystawić taką fakturę eksportową, firma sprowadzająca (w Polsce) powinna to odprawić na granicy przy pomocy tej faktury...

Witam mam pytanie czy udalo Ci sie zakupic to oporgramowanie CS4 na firme z usa czy jednak sa jakies przeszody prawne by tak zrobic?

Photoshop za 340$ nigdy nie będzie legalny choćbyś nie wiem jak się gimnastykował. Można kupić legalnie PS w USA taniej niż w PL i nie ma po temu przeszkód prawnych. Co prawda serwis, itd wersji USA jest ograniczony do USA i Kanady. Adobe w EU sie na ciebie wypnie.
Legalny jednak oznacza sporo więcej niż 340$.

Jakie to są firmy sprowadzające oprogramowanie?
Czy opcja by rodzina kupiła program odpada?
(a jeżeli jednak rodzina, to ona bierze fakturę eksportową i mi daje?)

Powrót