Zakup pojazdu z zatrzymanym dowodem rejestracyjnym

• Autor wątku Autor wątku damiano604
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damiano604

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam, mam możliwość zakupu starego ciągnika rolniczego, u którego kilka lat wcześniej zatrzymano dowód rejestracyjny. Właściciel pojazdu odpuścił temat, zostawił ciągnik w garażu i tak stoi do dnia dzisiejszego. Zwracam się z prośbą o pomoc, co trzeba zrobić żeby odzyskać ten dowód i czy po zawarciu umowy kupna-sprzedaży będę mógł to zrobić w własnym imieniu, czy aktualny właściciel tylko ma taką możliwość. Drugie pytanie, co z ubezpieczeniem, czy trzeba będzie zapłacić składki które nie było płacone jakiś czas, a przecież ciągnik stał w garażu i nie był używany. Pozdrawiam!

Jezeli dowód jest zatrzymany to właściciel powinien dostać wzamian pokwitowanie za co dokładnie dowód zostal zatrzymany, bez tego nawet ciągnika nie bierz bo nie wiem czy coś zdziałasz bez tego. Co do składek OC, jeśli zdecydujesz się kupić to w ten sam dzień wykupujesz OC na siebie a tamte lata wstecz cię nie interesują, to będzie problem już byłego właściciela

Wiadomo za co został zatrzymany?

Robisz tak, kupujesz ciągnik idziesz do swojego urzędu i składasz wniosek o rejestracje czasową pojazdu w celu przeprowadzenia badania technicznego. Otrzymujesz pozwolenie czasowe i czerwone tablice rejestracyjne. Jedziesz na stacje zrobić badanie techniczne (okresowe + ewentualnie dodatkowe powypadkowe). Po otrzymaniu zaświadczenia, zwracasz tablice czasowe do urzędu i występujesz z wnioskiem (https://www.autownioski.pl/wniosek-o-wydanie-zatrzymanego-dowodu-rejestracyjnego-przez-policje.php) do urzędu gdzie pojazd jest zatrzymany w celu zwrotu zatrzymanego dowodu rejestracyjnego (musi ustać przyczyna zatrzymania dowodu). Jeśli dowód zostanie zwrócony, składasz u siebie wniosek o rejestracje pojazdu.

Pojazd zarejestrowany musi być ubezpieczony OC, nie ważne czy jest użytkowany czy nie.
Jeśli niechcesz płacic kary z UFG, ubezpiecz pojazd w dniu sporządzenia umowy.

Dzieki za odpowiedz. A jeszcze inne pytanie, co w przypadku gdy pojazd został wyrejestrowany kiedyś? Czy szłoby go jeszcze raz zarejestrować? Pozdrawiam!

A kiedy został wyrejestrowany i z jakiego powodu?

4. Pojazd wyrejestrowany nie podlega powtórnej rejestracji, z wyjątkiem pojazdu:
4) ciągnika i przyczepy rolniczej;

Nie mam pojęcia, dziadek wyrejestrował żeby synowie nie mieli problemu z podziałem.
Jak się do tego zabrać? Właściciel mówi że nie posiada żadnych dokumentów

Powrót