Zakup poniżej ceny rynkowej na aukcji

• Autor wątku Autor wątku koraz84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koraz84

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Dzień dobry.

Zakupiłem pewną rzecz na znanym portalu aukcyjnym przez "kup teraz". Zakup był sporo poniżej ceny rynkowej (ktoś się chyba pomylił). W ofercie co prawda była podana cena prawdziwa ale kwota przy "kup teraz" była dużo niższa. Czy tego typu oferty są wiążące prawnie? Czy mogę się domagać przedmiotu lub równowartości w sądzie? Jaka jest szansa że wygram? Proszę o podpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy w regulaminie portalu taki przypadek jest omówiony, szczególnie potraktowany ?Przyjmuję, że mówimy o ruchomości.

Nie pamiętam regulaminu allegro, ale nie rozumiem pytania. Transakcja z prawdopodobieństwem graniczącym z pewnością jest ważna. Można domagać się wydania przedmiotu.

Pytanie wynika z tego, że w regulaminie portalu może być np. określone, która z tych cen (różnych) jest wiążąca dla stron umowy. Forumowicz pyta, która z nich jest wiążąca, a nie znając regulaminu nie można na to pytanie prawidłowo odpowiedzieć. Jeśli regulamin tego nie reguluje, to stosujemy zasady ogólne (k.c.), a wtedy sprzedający powinien wydać przedmiot kupującemu za ustaloną na aukcji cenę.

Allegro mi odpisało. Tak chodzi o nieruchomość za złotówkę. Problem w tym że w tekście była cena.

"W momencie wygrania aukcji dochodzi do zawarcia prawnie wiążącej umowy kupna-sprzedaży. Serwis Allegro nie jest stroną w zawartej umowie.

Jednocześnie informuję, że w opisanym przypadku, tzn. stwierdzenia przez Użytkownika błędnego określenia ceny, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa (na podstawie art. 88 § 1 k.c. w zw. z art. 84 k.c.) każdy Sprzedający ma możliwość uchylenia się od skutków prawnych oświadczenia woli złożonego pod wpływem błędu, jeżeli osoba, która nabyła dany przedmiot, wiedziała o tym błędzie lub z łatwością mogła błąd zauważyć. Warunkiem uchylenia się od skutków prawnych oświadczenia woli określającego cenę jest złożenie Kupującemu stosownego oświadczenia. Nadmienię, że powyższe uprawnienie wygasa z upływem roku od wykrycia błędu.

Wspomnę, że każdorazowa ocena okoliczności złożonego oświadczenia, w szczególności tego, czy Kupujący wiedział o błędzie bądź mógł się o nim z łatwością przekonać, należy do właściwego sądu."

Powrót