K
krystian8207
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam. Opiszę moją sytuację. Prowadziłem swego czasu aukcję na allegro ze sprzedażą złota z gry MMO. Oferowałem przekazanie przedmiotu także po okazaniu mi dowodu dokonania przelewu. Pewna osoba zgłosiła się do mnie poza systemem allegro (nie zakupiła przedmiotu na aukcji) i od razu przesłała mi dowód przelewu w formie skanu druczku z banku (przelew tradycyjny). Często tacy klienci się zdarzali, ale wszystko było zakończone pomyślnie. Problem w tym, że tym razem skan był dość niewyraźny oraz tylko częściowo (w ok 10%) była ukazana na skanie pieczątka. Poprosiłem o ponownie przesłanie skanu z widoczną pieczątką. Zgodnie z życzeniem otrzymałem ponownie skan jednak tym razem całkowicie nieczytelny. I tu popełniłem ogromny błąd, bo przez moją naiwność i nalegania klienta zaufałem mu, mimo nie uzyskania 100% pewności o dokonaniu przelewu.
Przelew został według klienta dokonany w piątek, a do dzisiaj nie uzyskałem wpłaty. Jestem już pewien, że zostałem oszukany. Co mogę w takiej sytuacji zrobić aby otrzymać oczekiwaną zapłatę? Czy mam jakieś podstawy prawne, aby w tej sytuacji zgłosić oszustwo?
Przelew został według klienta dokonany w piątek, a do dzisiaj nie uzyskałem wpłaty. Jestem już pewien, że zostałem oszukany. Co mogę w takiej sytuacji zrobić aby otrzymać oczekiwaną zapłatę? Czy mam jakieś podstawy prawne, aby w tej sytuacji zgłosić oszustwo?