Zakup praw autorskich do dalszej dystrybucji

• Autor wątku Autor wątku Akoss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Akoss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Chciałbym otworzyć stronę, na której będą dostępne do pobrania teledyski różnych piosenek. Doskonale wiem, że potrzebna jest na to licencja ZAiKS i zgoda właściciela praw autorskich (artysty, wytwórni etc.).

Z ZAiKS'em nie było żadnego problemu. Podpisałem umowę licencyjną i sprawa z głowy. Problem pojawia się przy podpisaniu umów z wytwórniami. Gdybym miał podpisać umowę z jedną czy dwoma, to żaden problem. Ale tu w grę wchodzi dużo większa liczba. Ponadto czasem dochodzi problem, że nie wiadomo kto tak naprawdę wydał dany klip...

Zatem moje pytanie brzmi, czy istnieje w Polsce jedna konkretna organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, w której będę mógł podpisać taką licencję?

Dziękuje za informację.

Po kontakcie ze ZPAV'em, niestety jest nieco inaczej. Nie ma jakiejkolwiek możliwości na podpisanie umowy licencyjnej z tą firmą. Poinformowano mnie, że trzeba z każdą wytwórnią czy też producentem podpisać umowę. Tak więc ZPAV nic mi nie daje. Ponadto Pani na infolinii dodała, że wytwórnia nie koniecznie musi się zgodzić na taką umowę.

Z jednej strony wytwórnie nie chcą aby "piracono" ich materiały, ale z drugiej strony dostęp do nich jest bardzo utrudniony. Zatem nie ma się co dziwić, że piractwo się szerzy. Z pewnością będzie się szerzyć do póki to wszystko będzie tak skomplikowane...

Nie mniej jednak, dziękuje za informację. Ruszam na batalie z wytwórniami.

Powrót