Zakup przedmiotu z wadą prawną

• Autor wątku Autor wątku Attitude_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Attitude_

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Dzień Dobry

Prosiłbym o poradę dobrych ludzi, dałem się podejść jak głupi.

Dokonałem zakupu nowego telefonu, zakup był w komisie, otrzymałem paragon oraz fakturę vat z zakupu poprzedniego właściciela. No i nie zwróciłem uwagi, że kupuję telefon zakupiony w T-Mobile, wzięty na raty. Na fakturze jest zapis, iż telefon stanowi własność sieci do momentu spłacenia rat. Wydaje mi się, iż zostałem prowadzony w błąd, a komis w ogóle nie miał prawa telefonu w takim stanie prawnym kupić, czy też odsprzedawać dalej. Jako, iż nie mam zamiaru czekać, aż w każdej chwili telefon może zostać zablokowany z powodu niepłaconych rat, udałem się do sprzedawcy. Ten nie poczuwa się do żadnej odpowiedzialności i nie chce przyjąć zwrotu telefonu. Czy znajdzie się ktoś, to nakieruje mnie na odpowiednie przepisy prawa i nakieruje, jak sporządzić oficjalne pismo dla sprzedającego, celem zgłoszenia zakupu przedmiotu z wadami prawnymi?

Złóż formalną reklamację z tytułu rękojmi.
Jeśli sprzedawca nie chce jej przyjąć w miejscu sprzedaży, wyślij listem poleconym ZPO.

Teraz właśnie muszę być pewien - z tytułu rękojmi, czy wad prawnych?

Z tytułu rękojmi za wady prawne - art. 556 kc

Dziękuję sporządziłem już stosowne pismo, gdyby jakaś dobra dusza miała chęć rzucić na nie okiem, to podeślę na PW. Będę także na bieżąco opisywał, jak potoczy się sprawa.

Powrót