Zakup przez internet - towar niezgodny z ofertą

• Autor wątku Autor wątku zabek_ox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zabek_ox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, po 25.12.14 w w sklepie internetowym sieci Media Markt na fakturę VAT kupiłem aparat fotograficzny z wymienną optyką. Na stronie int. nazwa produktu składała się z nazwy aparatu i nazwy/kodu obiektywu, obok znajdowało się zdjęcie całości jak i specyfikacja. Po odebraniu towaru zauważyłem, że na stronie sklepu są błędy. Problem dot. dołączonego obiektywu. Cena towaru chyba zgadza się z tym obiektywem zamieszczonym na zdjęciu, chyba bo jest to tylko mało wyraźne zdjęcie, specyfikacja po zakresie ogniskowych raczej także wskazuje na ten obj. ze zdjęcia, jednak w nazwie produktu obok nazwy aparatu jest kod całkiem innego DUŻO tańszego obiektywu, różnica ok 2-3 tys. PLN.
Pytanie, ile mam dni na odstąpienie od umowy, interesuje mnie tylko zwrot pieniędzy? W/g regulaminu jeżeli jestem konsumentem to 30 dni, jednak kupiłem to fakturę VAT czyli 7 dni ale kupiłem to do celów niezwiązanych bezpośrednio z moją działalnością gospodarczą i zawodową.
A może towar jest niezgody z zamówieniem to co wtedy???

Czy na fakturze VAT jako nabywca widnieje osoba fizyczna czy osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą? Czyli w skrócie czy na FV jest wzmianka o działalności?

Principium napisał:
Czy na fakturze VAT jako nabywca widnieje osoba fizyczna czy osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą? Czyli w skrócie czy na FV jest wzmianka o działalności?
Prowadzę jednoosobową firmę, w nazwie jest nazwa firmy, imię i nazwisko.
Nazwa jest związana z programowaniem.

Na FV jest pełna nawa firmy.

zabek_ox napisał:
Prowadzę jednoosobową firmę, w nazwie jest nazwa firmy, imię i nazwisko.
Nazwa jest związana z programowaniem.

Principium napisał:

Kupiłeś na firmę zatem działa Kodeks Cywilny, art. 556 i dalsze:
Przepis prawny:
Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

Masz miesiąc od zauważenia wady.

Powrót