zakup samochodu i rezygnacja z zakupu

• Autor wątku Autor wątku jumpi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jumpi

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Kupiliśmy z mezem samochod, w opisie aukcji przebieg podany byl w km, na drugi dzien po zakupie okazalo sie, ze licznik samochodu jest w milach 😕. Kolejna sprawa- umowa, sprzedajacy sie pomylil i wpisal kwote nizszą o 2 tys.ja przeczytalam i podpisalam myslac, ze taka cene wynegocjowal maz. Maz zorientowal sie dopiero na drugi dzien, ze jest inna kwota. Zadzwonilismy do sprzedajacego i zaproponowalismy obnizenie ceny lub zwrot pojazdu gdyz zostalismy wprowadzeni w błąd. Odmowil wymawiacac sie tym, ze wiedzielismy co kupujemy. A na wzmianke o zmianie umowy poprostu nas wysmial.
Napisalismy do niego pismo z odstapieniem od umowy, w odpowiedzi min.pisze, ze samochod pochodzi z USA i powinnismy wiedziec, ze licznik jest w milach i ze mielismy mozliwosc sprawdzenia tego (choc nie wiem jak 😉) i ze ogloszenie w internecie stanowi zaproszenie do podpisania umowy itp oczywiscie wypiera sie faktycznie otrzymanej kwoty.
Sprawa oczywiscie znajdzie sie w sadzie, ale pytanie jakie mamy szanse odzyskac nasze pieniądze

jumpi napisał:
Odmowil wymawiacac sie tym, ze wiedzielismy co kupujemy
Słusznie.
jumpi napisał:
na wzmianke o zmianie umowy poprostu nas wysmial
Wcale się nie dziwię.
jumpi napisał:
licznik jest w milach i ze mielismy mozliwosc sprawdzenia tego (choc nie wiem jak ??????)
Popatrz na licznik.
jumpi napisał:
jakie mamy szanse odzyskac nasze pieniądze
Zerowe, oczywiście dojdą koszta sprawy.
Nawet jeśli jakimś cudem uda się wygrać, to otrzymacie kwotę taką, jaka jest na umowie.

Popatrz na licznik.

Zerowe, oczywiście dojdą koszta sprawy.
Nawet jeśli jakimś cudem uda się wygrać, to otrzymacie kwotę taką, jaka jest na umowie.[/QUOTE]

Nie pisze tam ani km/ani mile wiec skad mam to wiedziec? Spalanie pokazuje w km.

jumpi napisał:
Nie pisze tam ani km/ani mile wiec skad mam to wiedziec? Spalanie pokazuje w km.
Może ja mało widziałem, ale na prędkościomierzu jest zwykle informacja km/h lub mph. Opcjonalnie jest podziałka dualna.

Popatrz na licznik.
.[/QUOTE]

jumpi napisał:
Nie pisze tam ani km/ani mile wiec skad mam to wiedziec?
trzeba spojrzeć na szybkościomierz - jeśli skala kończy się na 150-160 jednostek, to o ile nie kupowaliście malucha można przyjąć, że jest wyskalowany w milach, dodatkowo mają zaznaczone speed limit przy 35

Szybkosciomierz jest w milach i km
Gdyby bylo oznaczone przy przebiegu sprawa bylaby jasna...

Ostatnia edycja:
nieważne, moim zdaniem również zerowe szanse. Kupno auta to nie kupno bułek. Tu wszystko sprawdza się po 5 razy, a ze sprzedawcą się nie rozmawia, bo wiadomo, że będzie zapewniał, że auto ma złote klamki.

Sprzedałem klientowi auto rocznik 2001.Klient w dniu zakupu jeździł tym autem, oglądał go ale nie skorzystał z możliwości oględzin auta od spodu.
Po upływie miesiaca stwierdził ,że elementy podłogi podłużnica przednia jest skorodowana i on powołał rzeczoznawcę który stwierdził że to wada istotna która może unieruchomić auto.W związku z tym rezygnuje umowy i żąda zwrotu gotówki oraz odbioru auta.
Czy Korozja w 17 letnim aucie to coś dziwnego ,to nie jest wada ukryta przeze mnie tylko stan wynikajacy z użytkowania 17 lat.Co robić w takim wypadku.

przegląd był w lipcu a sprzedałem auto 13 października

Powrót