Zakup samochodu po upadłości konsumenckiej

• Autor wątku Autor wątku bamber8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bamber8

Witam
Mam pytanie, po ogłoszonej upadłości konsumenckiej został zakupiony samochód, oczywiście nie zarejestrowany na dłużnika lecz jest w ciągłym jego posiadaniu i użytkowaniu. Czy syndyk może go zająć tak samo jak zajmuje komornik rzeczy które są w wyłącznym użytkowaniu dłużnika? I czy syndyk powinien być o tym poinformowany?

Syndyk obejmuje do masy upadłości wszystko czym włada upadły. Czy przedmiot będzie wyłączony z masy jest odrębnym tematem. Jeżeli upadły w kosnumenckiej dopuścił się zakupu auta na inną osobę, to jest to złamanie prawa upadłościowego i należy takie działania tępić np. poprzez poinformowanie syndyka.
Jeżeli upadły po prostu pożyczył auto od kogoś, kto faktycznie jest właścicielem to para w gwizdek.

Auto było kupione po ogłoszeniu upadłości, raczej jest zarejestrowane na kogo innego lecz jest w ciągłym jego użytkowaniu, stoi pod domem, nikt inny nim nie jeździ jak człowiek po upadłości dlatego chciał bym się dowiedzieć który to syndyk i zawiadomić go. Gdzie czegoś takiego się dowiem? Bo komornika nie obchodzi na kogo jest samochód zarejestrowany jeżeli ustali że jest w ciągłym jego posiadaniu i użytkowaniu, po prostu go zajmie.

US na pewno zainteresuje czy zgłosiłeś zakup.

Nie ja kupiłem od tego zacznijmy, a US nijak nie dojdzie jak auto będzie od prywatnego kupione bez faktury.

wszystkie upadłości ogłaszane są w Monitorze Sadowym i Gospodarczym. Możesz zadzwonić do sądu, poszukaj sobie w google o który sąd chodzi, i tam Ci szybko powiedzą kto jest Syndykiem. Nie trzeba tego robić pisemnie, wystarczy telefon.

Syndykiem już wiem kto jest teraz chyba fon i zadzwonić sobie z nim pogadać o tym aucie.

Powrót