Zakup samochodu używanego - wada ukryta

• Autor wątku Autor wątku Dziaarski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dziaarski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

mam pewien problem, przymierzam się do używanego samochodu o dość znacznej wartości. Jest to stare auto, często w nich sa problemy z klimatyzacją. Zorientowałem się, że ewentualny koszt naprawy sprawiłby że przy tym konkretnym przypadku zakup był nieopłacalny. Sprzedający zarzeka się, że "klima do nabicia". Sam jednak nie chce tego zrobić nawet na mój koszt. Czy istnieje możliwość dodania do umowy klauzuli w której sprzedający oświadcza, że dana cześć jest sprawna? czy na podstawie tego mogę dochodzić swoich praw jeśli okaże się, że faktycznie klimatyzacja jest uszkodzona? bardzo proszę o odpowiedź.

dodam też, że na ogłoszeniu sprzedawca napisał, że klimatyzacja jest sprawna. Nie ma nic w ogłoszeniu, że nie stanowi ono oferty wg prawa handlowego.

pozdrawiam,

Karol

Możecie taki zapis wstawić do umowy. Zastanawia mnie tylko po co ?
Będziesz się później błąkał po Sądach ?
Moim zdaniem poniższe zdanie wszystko wyjaśnia;
Dziaarski napisał:
Sam jednak nie chce tego zrobić nawet na mój koszt

Raczej, chodzi mi o to by jak przyjdzie co do czego wymusić szczerość :) strasznie mnie denerwuje krętactwo i nieuczciwość. Facet strasznie chyba się broni przed tym by spuścić chociaż złotówkę gdy okaże się, że jest usterka i on o niej wie.

Kolega potrzebuje kupić auto. Przygotowałem mu wzór umowy...każdy sprzedający po jej przeczytaniu od razu rezygnuje z podpisania.

Możesz wszystko zawrzeć w umowie, ale sprzedający może jej nie podpisać.

Powrót