Zakup samochodu używanego z wadą

• Autor wątku Autor wątku blamal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blamal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

W dniu 06.02.2021 dokonałem zakupu samochodu używanego. Auto sprowadzone z Niemiec, zakupione od handlarza.
W mojej obecności robiony był przegląd rejestracyjny, który nie wykazał żadnych problemów.
W dniu 15.02.2021 oddałem samochód na duży przegląd do jednej z sieci serwisowych i wyszło w nim, że do zrobienia jest "plecionka wydechu". Nie jest to duża usterka i koszt jej naprawy nie przekracza 500zł, więc umówiłem się do serwisu specjalizującego się w naprawach tego typu rzeczy.
Na trasie do serwisu w tym samym dniu zapaliła się żółta kontrolka silnika i "błąd katalizatora".
Dziś dowiedziałem się, że koszt naprawy to ponad 1600zł (cena zakupu auta na fakturze od sprzedawcy to 8300zł). Naprawę kazałem wykonać (katalizator w aucie nie może być niesprawny a ten był w kawałkach). Od kupna samochodu przejechałem ~300km, katalizator nie miał prawa zepsuć się do tego stopnia podczas mojego posiadania samochodu.

Tu pojawia się pytanie - czy mogę żądać od sprzedawcy pieniędzy za nowy katalizator lub chociaż partycypacji w kosztach naprawy? Wymiana katalizatora to prawie 20% wartości samochodu.

Katalizator to chyba części eksploatacyjna?

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Owszem, jednak od momentu zakupu przejechałem samochodem ~300km i nie miał prawa się on rozsypać podczas mojego użytkowania pojazdu.

Miał, nie miał, udowodnić będzie ciężko, ale zadać można wszystkiego. Mechanik przedstawił poziom zużycia? Podał na piśmie jakie auto powinno emitować ilości spalin a jakie emituje?

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Zadzwoń do rzeczoznawcy motoryzacyjnego i zapytaj jak on to widzi, może będzie w stanie wykonać jakąś ekspertyzę. Numer znajdziesz na stronie lokalnej izby handlowej lub rzecznika praw konsumenta.

Choć moim zdaniem stwierdzi, że nie można teraz udowodnić że np. nie podmieniłeś katalizatora na uszkodzony.
Poza tym na umowie kupna zapewne jest punkt mówiący o tym, że znany jest ci stan techniczny auta.

Ostatnia edycja:
dokonałem zakupu samochodu używanego
Rocznik? Przebieg? To dość ważne informacje, bo powinieneś spodziewać się pewnych awarii w pojazdach o określonym wieku i przebiegu.

Powrót