L
Lejnus
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Witam, sytuacja dotyczy zakupu samochodu na lini os. fiz. - os. fiz. Kilka dni temu droga kupna nabyłem 20-letni samochód z automatyczną skrzynią biegów. Podczas oględzin oraz jazdy próbnej nie było problemów z samochodem. Był środek dnia, samochód był częściowo rozgrzany. Również powrót do domu i kilka kolejnych tras nie przysparzało problemów. Ten zaczął się w momencie spadku temperatury na zewnątrz podczas porannej jazdy. Skrzynia nie działa prawidłowo, szarpie przy zmianie biegów, faluje, przeciąga biegi. Po kilku minutach wszystko wraca do normy i samochód jeździ prawidłowo. Niestety dopiero po podpisaniu umowy zauważyłem fakt, iż sprzedający zamieścił zapis o ustaleniu stron o wyłączeniu rękojmi. Samochód był sprawdzany na stacji diagnostycznej gdzie nie wykazano problemów z działaniem skrzyni (tylko ogólne wycieki). Ogólna ocena pojazdu była pozytywna więc zdecydowałem się na zakup. Pytanie czy mogę żądać naprawy pojazdu lub zwrotu pieniędzy z tytułu celowego zatajenia wady? Samochód był rozgrzany, nie można było dostrzec nieprawidłowości w działaniu skrzyni.