Zakup samochodu z wymienionym silnikiem

• Autor wątku Autor wątku MajkelTRN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MajkelTRN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, kupiłem używany samochód oferowany przez salon VW. Podczas sprzedaży nie zostałem poinformowany o wymianie silnika przy przebiegu 110tyś km (obecnie 170tyś km), ze względu na to, że samochód był sprzedawany przez ASO wykluczona jest sytuacja w której nie byli oni świadomi takiej naprawy (wymiana wykonana w ASO). Rozumiem, że dla niektórych może to być 'zaleta' ponieważ mamy silnik z dużo niższym przebiegiem, aczkolwiek ja kupując samochód chciałem mieć pojazd w stanie oryginalnym i znając 'fachowość' serwisów ASO nie jest to dla mnie zaleta. Czy w obecnej sytuacji mogę domagać się rekompensaty? Dodam, że samochód jest w leasingu.

Rekompensaty za to, że masz nowszy silnik? Nie uważam tego za wadę, więc raczej nie masz szans na rekompensatę, chyba że masz dowód na to, że źle go wymieniono i coś się popsuło.

Dodam, ze zgodnie z art. 556[1] par. 1 k.c.:

Przepis prawny:
Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
3) nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;
4) została kupującemu wydana w stanie niezupełnym.

Ostatnia edycja:
Powrót