Zakup skuterów do firmy w zeszłym roku i brak rejestracji

• Autor wątku Autor wątku konkooks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konkooks

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Dzień Dobry

W miesiącach Lipiec-Wrzesień 2021 roku, dokonałem zakupu trzech skuterów potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej. Popełniłem błąd i nie zgłosiłem oraz nie przerejestrowałem tych skuterów do dnia dzisiejszego. Wiem że jest kara do 1000 zł za niezgłoszenie nabycia pojazdu i tutaj moje pytanie. Czy jest jakiś sposób aby grzywna na mnie nałożona była jak najmniejsza ? Może jakiś czynny żal bądź inne rzeczy ? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Wszystko zależy do powiatu który będzie na Ciebie nakładał kare. Pewnie dostaniesz po 200 zł za sztuke, ale być może za każde następne dostaniesz o 100 zł większe. Do każdego wszczęcia można złożyć wyjaśnienia i póżniej wydawana jest decyzja o nałożeniu kary na podstawie i w oparciu o zebrany materiał dowodowy.

FeekUp napisał:
Wszystko zależy do powiatu który będzie na Ciebie nakładał kare. Pewnie dostaniesz po 200 zł za sztuke, ale być może za każde następne dostaniesz o 100 zł większe. Do każdego wszczęcia można złożyć wyjaśnienia i póżniej wydawana jest decyzja o nałożeniu kary na podstawie i w oparciu o zebrany materiał dowodowy.

Dziękuję za odpowiedź. Czyli mam na chwilę obecną zgłosić te skutery do wydziału komunikacji i czekać na rozwinięcie sytuacji i dopiero wtedy składać wyjaśnienia czy od razu przy zgłaszaniu nabycia ?

Powrót