Zakup telefonu niezgodność opisu ze stanem rzeczywistym

• Autor wątku Autor wątku macs88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

macs88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Hej. Kupiłem telefon na aukcji allegro za 2200zł. Sprzedający wystawił zdjęcia sprzedawanego telefonu, nie było na nich widać jakichkolwiek wad. W opisie była również informacja, że to używany telefon i nie posiada rys na wyświetlaczu i pleckach oraz, że ma gwarancję. Po otrzymaniu telefonu okazało się, że narożniki są podrapane (nawet nie porysowane) i telefon jest zgięty co widać po przyłożeniu do np. blatu stołu. Po sprawdzeniu imei wyszło, ze tel nie był kupiony w Polsce i nie ma na niego gwarancji, jeżeli zabrałbym go do polskiego serwisu (taki przepis producenta). Rozpocząłem spór na allegro z prośbą o zwrot gotówki. Wysłałem do sprzedającego paczkę z telefonem za pobraniem, niestety została zwrócona. Czy w tym przypadku mogę dokonać postępowania uproszczonego wykonawczego z nakazem zapłaty? Przypomnę, że sprzedający sprzedawał towar jako osoba prywatna (choć ma firmę - to sprawdziłem) dla osoby prywatnej. Z góry dziękuję, gdyby co jakieś dane lub foto mogę podesłać na priv.

Nie mam protokołu, za telefon zapłaciłem przelewem internetowo. Stworzyłem spór na allegro gdzie odstąpiłem od umowy i zażądałem zwrotu gotówki. Tam też poinformowałem sprzedającego, że wysyłam paczkę pobraniową (z możliwością otworzenia jej i sprawdzenia towaru). Myślę, że paczka pobraniowa była najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji. Paczki tej nie odebrał.

Paczka była wysłana pocztą polską, nie było możliwości otworzenia jej przy listonoszu. Z mojej strony najlepszą, sprzedający nie chciał zwrócić pieniędzy, gdybym wysłał mu telefon zostałbym bez kasy i telefonu. Formalną reklamację? Masz na myśli pismo z podpisem i wysyłka listownie ze zwrotką?

macs88 napisał:
Paczka była wysłana pocztą polską, nie było możliwości otworzenia jej przy listonoszu.

Jest możliwość otworzenia paczki przy doręczycielu po uiszczeniu dodatkowej opłaty (z tego co pamiętam kilka złotych).

Generalnie raczej nic nie ugrasz.

Tak, tylko sprzedający nie dodał takiej opcji...Trochę to kiepskie, że można robić takie zagrywki i nie mieć żadnej odpowiedzialności.

macs88 napisał:
Tak, tylko sprzedający nie dodał takiej opcji

Wydaje mi się, że raczej sam powinieneś się o to upomnieć.

macs88 napisał:
że można robić takie zagrywki i nie mieć żadnej odpowiedzialności.

Przy takiej kwocie zakupu jak coś zawsze wszystko kupuję stacjonarnie. Żadnych wysyłek.

Po prostu nauczka na przyszłość dla Ciebie.

Wydawało mi się, ze zakup na allegro jest w miarę bezpieczny. Wychodzi na to, że można mataczyć i być bezkarnym, bo negatyw to mały pikuś.

Powrót