Zakup telefonu z drugiej ręki

• Autor wątku Autor wątku kacbar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacbar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Planuje zakup telefonu z drugiej ręki i chciałbym się dowiedzieć czy jest jakakolwiek możliwość aby zabezpieczyć się przed sytuacją w której sprzedający przy sprzedazy deklaruj że bedzie spłacał raty i telefon nie zostanie zablokowany jednakże tak się nie dzieje i następuje blokada telefonu. Co wtedy. Czy można się jakoś przed tym zabezpieczyć przy zakupie? Obejść jakoś ten temat jesli już się to stanie? Czy tylko walka z wiatrakami i telefon do śmietnika?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Po pierwsze upewnij się, że telefon jest własnością sprzedającego i czy umowa kredytowa umożliwia sprzedaż telefonu przed jego spłatą
Mocno podejrzane, że ktoś kupuje na raty, by sprzedać za gotówkę na rynku wtórnym?

Pachnie kłopotami na milę

Telefon jest własnością Plusa bo sprawdziłem IMEI i sam sprzedawca też tego nie ukrywa. Jednak zapewnia, że raty będzie spłacał i telefon nie zostanie zablokowany. Takie zapewnienia to ja mam gdzieś i chciałbym się jakoś zabezpieczyć.

Nie zabezpieczysz się. Jak telefon zostanie zablokowany to ze względu na wadę prawną telefonu kontaktujesz się ze sprzedawcą. On zabiera telefon a tobie zwraca gotówkę. Gorzej jak on będzie unikał kontaktu albo stwierdzi że nic go ta sprawa nie obchodzi. Pozostanie tobie tylko latanie po sądach.

kacbar napisał:
Telefon jest własnością Plusa bo sprawdziłem IMEI i sam sprzedawca też tego nie ukrywa. Jednak zapewnia, że raty będzie spłacał i telefon nie zostanie zablokowany. Takie zapewnienia to ja mam gdzieś i chciałbym się jakoś zabezpieczyć.

Skoro telefon jest własnością osoby trzeciej, to nie możesz go kupić.
Nemo plus iuris in alium transferre potest, quam ipse habet

Powrót