S
sowa minerwy
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam, chciałbym zdac pytanie odnośnie reklamacji towaru zakupionego od osoby fizycznej. Mianowicie zakupiłem telefon, który miałbyć na gwarancji, niestety po otrzymaniu telefonu spostrzegłem, że fv wystawiona na telefon ma inny numer imei niż sam telefon. Kiedy skontaktowałem się ze sprzedającą, odpisała mi, że taki dowód zakupu otrzymała od poprzedniego właściciela. Po paru mailach wymienionych ze sprzedawcą, w których zarzuciła mi m.in. próbe oszustwa, zdecydowałem się o wniesienie reklamacji. I tu sie rodza moje pytania:
1. Na jaki konkretnie art. powołać się w tym przypadku, gdyż są one podobne, a internet w większości mówi o zwrocie towaru w przypadku kupna od firmy. ART. 556 czy może 560?
2.Towar zakupiłem jako osoba prywatna, jednak z dostawą do miejsca mojej pracy (lombard, co sprzedająca chce wykorzystac jako dowód mojej próby oszustwa, gdyż wg. niej lombard + przestępstwo). Ma to jakiś wpływ, czy normalnie występuje jako osoba prywatna?
3. Brak gwarancji jest wystarczającym powodem do złożenia reklamacji? Gdybym wiedział o tym, to bym na pewno tego telefonu nie kupił.
Pozdrawiam i licze na jakies naproawdzenie na dobry trop
1. Na jaki konkretnie art. powołać się w tym przypadku, gdyż są one podobne, a internet w większości mówi o zwrocie towaru w przypadku kupna od firmy. ART. 556 czy może 560?
2.Towar zakupiłem jako osoba prywatna, jednak z dostawą do miejsca mojej pracy (lombard, co sprzedająca chce wykorzystac jako dowód mojej próby oszustwa, gdyż wg. niej lombard + przestępstwo). Ma to jakiś wpływ, czy normalnie występuje jako osoba prywatna?
3. Brak gwarancji jest wystarczającym powodem do złożenia reklamacji? Gdybym wiedział o tym, to bym na pewno tego telefonu nie kupił.
Pozdrawiam i licze na jakies naproawdzenie na dobry trop