zakup towaru przez allegro

• Autor wątku Autor wątku maniekdro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniekdro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Proszę o informację zakupiłem poprzez allegro telefon komórkowy , w opisie widniała informacja że jest uszkodzony i sprzedający nie przyjmuje zwrotu ani negatywnych opinii na temat transakcji , po zakupie oddałem telefon do serwisu w celu sprawdzenia uszkodzenia okazuje się że telefon był naprawiany i to tak nieudolnie że do wymiany jest płyta główna . Napisałem do sprzedającego wiadomość że chcę polubownie załatwić sprawę i zwrócić telefon ale sprzedający odmawia . Cytuję odpowiedź sprzedającego
"Witam.
Rozumiem, jednak nie wiedziałem o tym przed sprzedażą tego telefonu, także nie jest to ukryta ani zatajona wada. Podkreslam, że jestem tylko pośrednikiem.
Na aukcji jest napisane, że: w telefonie nie działa podświetlenie (bo nie działa), wszystkie funkce są SPRAWNE (są, proszę spróbować włożyć kartę SIM, aparat, wiadomości, interent, touch ID... wszystko, sprawdzałem wczoraj na 100%). Idąc dalej " sprzedaję jako USZKODZONY, na pewno komuś się przyda i to naprawi. BYĆ MOŻE jest to błahostka, NIE WIEM". Wyraźnie było napisane, że nie wiem co jest z tym telefonem i sprzedaję jako uszkodzony, kupując telefon na tej aukcji wyraził zgodę na to i zaakceptował ową umowę. Szkoda, że nie napisał albo zadzwonił Pan wcześniej, można by w ten sposób uniknąć całej tej sytuacji.
Rozumiem Pana stanowisko, co do drogi prawnej, to jestem świadom swoich praw i obowiązków jako sprzedawca. Jestem osobą fizyczną, NIE firmą, także prawo zwrotu do 14dni w tym przypadku nie funkcjonuje.
Art. 560. § 1. KC, ponieważ jedynie przez reklamację z tytułu rękojmi za wady kupujący może od umowy odstąpić, przy czym żądanie to będzie nieskuteczne jeżeli sprzedawca reklamację odrzuci albo uznaną reklamację zrealizuje (niezwłocznie usunie wadę). --- to dotyczy aukcji KUP TERAZ, nawet jakby nie, to moje zapewnienie o tym, że towar jest uszkodzony i nie przyjmuję zwrotów owo rękojmia częściowo bądź całkowicie wyłącza.
Porozmawiam z osobą, której był ten telefon o tej sprawie i postaram coś się wskórać w Pana roszczeniach. Może da się ustalić jakąś rekompensatę.
Pozdrawiam i życzę dobrej nocy

Proszę o informację czy mam prawo do zwrotu zakupionego towaru

sprzedawca napisał Ci wszystko jak to wygląda i ma rację.

outmc napisał:
sprzedawca napisał Ci wszystko jak to wygląda i ma rację.

Niekoniecznie.

Opis aukcji wyraźnie ma zmanipulować tym co pomyśli kupujący.
"w telefonie nie działa podświetlenie" - sugeruje zdiagnozowane uszkodzenie, którego charakter wyda się kupującemu, łatwy do usunięcia, małym kosztem.

"wszystkie funkce są SPRAWNE (są, proszę spróbować włożyć kartę SIM, aparat, wiadomości, interent, touch ID... wszystko, sprawdzałem wczoraj na 100%)" - ma potwierdzić atrakcyjność oferty.

"sprzedaję jako USZKODZONY, na pewno komuś się przyda i to naprawi. BYĆ MOŻE jest to błahostka, NIE WIEM... - dalsza część opisu to ukryta próba uniknięcia odpowiedzialności za to co wydarzy się po odebraniu przesyłki.

Osoba nie znająca się na serwisowaniu, nie zauważy że sprzedawca dobrze wie jaki element odpowiada za brak podświetlania i że jego naprawa jest całkowicie nieopłacalna.
Bez urazy, ale sprzedający wyraźnie szukał "frajera".

Nie jestem prawnikiem, nie wiem czy ten sposób sprzedaży jest przestępstwem. Moim zdaniem, niewiele się różni od codziennie serwowanych nam reklam w TV, zachwalających np. kosmetyki, czy lekarstwa.

Opis aukcji jest częścią umowy, a zgodnie z łacińską sentencją "Ambiguitas contra stipulatorem" - dwuznaczność sformułowań w umowie działa przeciwko temu, kto dwuznaczności użył. Więc sprawa jest do wygrania.

Ponieważ ten proceder jest nagminny na Allegro i bardzo mi się nie podoba.
Chętnie przeczytam opinie forumowych "prawników".

Może napiszą coś więcej niż - "nie kupować u oszusta". :)

nie pisz takich bzdur publicznie.

outmc napisał:
nie pisz takich bzdur publicznie.
Bzdurą jest teza, że Kupujący został celowo zmanipulowany? Czy moja argumentacja?
Czy może brak szansy na odzyskanie pieniędzy?

Ostatnia edycja:
mark1318 napisał:
Bzdurą jest teza, że Kupujący został celowo zmanipulowany? Czy moja argumentacja?
Czy może brak szansy na odzyskanie pieniędzy?

udowodnisz manipulację przed sądem ?

pytasz o szanse na odzyskanie pieniędzy ? przecież tak pewnie twierdziłeś że sprawa do wygrania...

mark1318 napisał:
wszystkie funkce są SPRAWNE (są, proszę spróbować włożyć kartę SIM, aparat, wiadomości, interent, touch ID... wszystko, sprawdzałem wczoraj na 100%)
I tak jest?

outmc napisał:
udowodnisz manipulację przed sądem ?
Ja nie udowodnię - to działka prawnika.
Każdy elektronik, psycholog i pewnie też prawnik, widzą manipulację.

mark1318 napisał:
Ja nie udowodnię - to działka prawnika.
Każdy elektronik, psycholog i pewnie też prawnik, widzą manipulację.

nie doradzaj lepiej :)

Powrót