Zakup używanego laptopa na fakturę VAT

• Autor wątku Autor wątku squadraazzuri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

squadraazzuri

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Chcę zakupić używanego laptopa na znanym portalu aukcyjnym, którego sprzedawcą jest osoba prowadząca działalność gospodarczą - na laptopa wystawia fakturę VAT. Ja, również prowadzę działalność gospodarczą, więc zakup na fakturę jak najbardziej mi odpowiada. Zarówno sprzedawca jak i ja, jesteśmy z tej samej miejscowości, więc mam możliwość obejrzenia sprzętu przed zakupem. Nie znam się jednak na sprzęcie na tyle dobrze, aby na miejscu zrobić różnego rodzaju testy, czy laptop na pewno jest sprawny (laptop zakupiony był w kwietniu tego roku w dużym sklepie komputerowym, więc jest jeszcze na gwarancji producenta).

I tu moje pytanie - czy mam jakiekolwiek prawa w sytuacji, gdy na spokojnie już w domu, z kimś kto zna się na tym - wykryjemy jakąś poważną usterkę ? Teoretycznie sprzedający może powiedzieć, że laptop kupiony był osobiście a uszkodzenia mógłbym potencjalnie dokonać ja. Czy w przypadku sprzedaży przez firmę i na firmę - mam jakiekolwiek pole manewru w przypadku kłopotu ?

A może bezpieczniej byłoby zamówić sprzęt poprzez allegro, jako formę wysyłki zrobić przesyłkę kurierską z opcją sprawdzenia sprzętu na miejscu ? Kwestia dogadania się z kurierem aby poświęcił trochę czasu i posiedział ze mną podczas testów.

Dziękuję z góry za wszelkie wskazówki.

squadraazzuri napisał:
Czy w przypadku sprzedaży przez firmę i na firmę - mam jakiekolwiek pole manewru w przypadku kłopotu ?

Rękojmia.

squadraazzuri napisał:
Kwestia dogadania się z kurierem aby poświęcił trochę czasu i posiedział ze mną podczas testów.

Powodzenia! ;)

Poza tym na forum były podobne/identyczne tematy. Skorzystaj z wyszukiwarki.

Powrót