Zakup w Allegro - sprawdzenie towaru w obecności kuriera czy zwrot w ciągu 10 dni.

• Autor wątku Autor wątku sqrczybyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sqrczybyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Chcę zakupić monitor LCD od pewnej osoby na Allegro (opcja "kup teraz"). Sprzedaje ona często przedmioty, więc zakładam że ma ona założoną działalność gospodarczą czy jak to się tam zwie. Problem z tymi monitorami jest taki, że można trafić na monitor z martwymi pikselami i jest to dosyć częsty przypadek. Następny problem jest taki, że gwarancja obejmuje tylko określoną ilość martwych pikseli, więc jeśli zdarzyłby się jeden, nie ma możliwości oddania go na gwarancję. Jednak nawet jeden martwy piksel mnie denerwuje. Po zakończeniu tej aukcji dostałem maila zwrotnego z fragmentem "UWAGA!!! PRZESYŁKĘ PROSZĘ SPRAWDZIĆ W OBECNOŚCI KURIERA." Rozpakowanie, podłączenie i wyszukanie martwych pikseli trochę potrwa... Wyczytałem też gdzieś (nie na tej aukcji), że możliwy jest zwrot towaru zakupionego przez internet w ciągu 10 dni od otrzymania przesyłki bez podania przyczyny.
Co w takim razie powinienem zrobić?
a) Wszystko Rozpakować i Podłączać w obecności kuriera. Jeśli znajdę martwego piksela, to spisać jakiś protokół i nie przyjmować towaru.
b) Przyjąć towar w obecności kuriera bez żadnych zastrzeżeń. Samodzielnie przetestować monitor pod kątem martwych pikseli i w razie czego w ciągu 10 dni odesłać z powrotem na własny koszt.
c) Inna opcja?

Pytanie, czy zawierając umowę ze Sprzedającym umówiłeś się co do własności towaru - tzn. że ma nie być ani jednego bad pixela ( nawet w nowych w/g norm producenckich może ileś tam być) i w jakiej formie ewentualnie do tego doszło.
Bo jeśli na aukcji nie ma o tym mowy - o bad pixelach, a Ty również nie poczyniłeś dodatkowych ustaleń to kupujesz dokładnie o co na aukcji z jej opisem i żadne bad pixele w ilości "normalnej" nie są podstawą do reklamowania towaru.
pzdr

Nie umawiałem się co do własności towaru, zamówiłem tylko przez "kup teraz", pieniędzy jeszcze nie wpłacałem. Ale czytałem że jest taki przepis, że można odesłać towar w ciągu 10 dni bez podania przyczyny, zwracane są wtedy pieniądze, na dodatek jeśli sprzedawca nie poinformował mnie o tym fakcie, okres czasu wydłuża się do 3 miesięcy. W sklepie mógłbym go dokładnie obejrzeć, a jeśli kupuję przez Allegro to takiej możliwości nie mam. Tu jest jednak haczyk, bo przecież w obecności kuriera powinienem sprawdzić czy towar jest sprawny? Jeśli tak to przecież kurier nie będzie czekał aż go rozpakuję, następnie poczeka aż monitor będzie miał temperaturę otoczenia (nie można włączyć tak od razu), poczeka aż go podłączę i wyśledzę martwe piksele. Nawet jeśli dostrzegę przy nim martwego piksela to nie mogę chyba nie przyjąć przesyłki, bo martwy piksel to nie wada tylko norma.

Ostatnia edycja:
Ten przepis ma zastosowanie tylko przy zakupie konsumenckim:
- kupujący jest osobą fizyczną, konsumentem
- sprzedający jest firmą
Wtedy masz 10 dni na wysłanie oświadczenia o odstąpieniu od umowy, a potem bodajże 14 dni na fizyczne odesłanie towaru.

Powrót