Zakup w Chinach

• Autor wątku Autor wątku radamczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radamczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Zakupiłem towar w Chinach. Mam od nich fakturę. Zakup na firmę.
Towar dotarł kurierem, wysłany był jednak z magazynu z Unii.
Przy odbiorze towaru od kuriera nic nie płaciłem (cło, vat)
W jaki sposób mam teraz opłacić VAT 23% od faktury aby dopuścic towar do obrotu?
Jestem nievatowcem.
Czy wystarczy wypełnić i wysłać deklarację VAT-9M?
Pozdrawiam
Rafał

Musisz złożyć wniosek do Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie o naliczenie opłat.
Dołączyć fakturę, potwierdzenie zapłaty, projekt SAD'u i potwierdzenie zamówienia jeśli masz. To jest tzw odprawa z mocą wsteczną.

Na decyzję czeka się ok.4-5 miesięcy. Jak ją dostaniesz to zapłacisz należności na wskazane konto. Od momentu posiadania potwierdzenia złożenia wniosku (np. potwierdzenie nadania listu poleconego do urzędu) możesz towar sprzedawać.

A czy jak złożę taki wniosek przez epuap do urzędu i otrzymam potwierdzenie odbioru UPP to jest jednoznaczne że mogę już towar sprzedać?

Jeśli jest w ogóle taka możliwość żeby zrobić to elektronicznie to pewnie tak.
Ale z tego co ja się orientuję można tylko wysłać wniosek wraz z załącznikami standardową pocztą.
Takie mam informacje z agencji celnej z którą współpracuję. Nie ma gotowego wzoru takiego wniosku. Miałam już wiele paczek zamówionych z Chin, które przychodziły z Europy i właśnie konieczna była odprawa z mocą wsteczną.

Dzięki za odpowiedź. Myślałem że przesyłki kurierskie się zgłasza jakoś inaczej ale chyba nie ma to znaczenia czy to kurier czy poczta.
W sumie już kilka razy zgłaszałem wnioski o naliczenie opłat celno-skarbowych przez epuap za zakupy na ali i po 2-3 miesiącach miałem decyzję.

Zgłoszone i zostało mi czekać :) :beer:

Oo to może sama czegoś nowego się dowiem.
Jak zgłaszasz takie zakupy przez epuap?
Do kogo kierujesz wniosek do urzędu celno-skarbowego?
To były zakupy na firmę? Do dalszej odsprzedaży?

Powrót