Zakup wycieczki po zaniżonej cenie i wycofanie się biura podróży

• Autor wątku Autor wątku 070809
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
0

070809

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie w dniu dzisiejszym znalazłem ofertę niemieckiego biura podróży 7 nocy w hotelu + przeloty do Bułgarii dla 3 osób za 24EUR. Oczywiście szybko zarezerwowałem i zapłaciłem kartą kredytową.

Dostałem następnie maila nr zamówienia i informacją, że pracownik biura skontaktuje się ze mną aby potwierdzić rezerwacje. Po kilku godzinach dostałem informacje, że pieniądze zostaną mi zwrócone a rezerwacja anulowana bo cena była wynikiem błędu i nie mogą tego zrealizować.

W załącznikach znajdziecie Państwo zrzut z ekranu ze strony potwierdzenia zamówienia w orginale po niemiecku i przetłumaczone przez google translator.

Pamiętam, że jakiś czas temu dość głośno było o sytuacji gdy na allegro ktoś wystawił auto i wpisał omyłkowo kilka zer za mało. Był zmuszony sprzedać to auto po takiej cenie i nie mógł odstąpić od sprzedaży.

Bardzo proszę o informację jak to się ma w przypadku biur podróży. Czy faktycznie takie zamówienie na stronie nie jest wiążące? Wszak tytuł strony po opłaceniu mówi jasno: Ihr verbindlicher Buchungsauftrag -> Twoje wiążące zamówienie rezerwacja

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
ehaftpl napisał:
Witam serdecznie w dniu dzisiejszym znalazłem ofertę niemieckiego biura podróży 7 nocy w hotelu + przeloty do Bułgarii dla 3 osób za 24EUR. Oczywiście szybko zarezerwowałem i zapłaciłem kartą kredytową
A nie przyszło Ci przypadkiem do głowy, że to pomyłka?

To czy jestem świadom iż był to błąd lub przekonany, że biuro zrobiło jakąś mega promocje :cool: to już osobna sprawa. Ludzie którzy kupowali samochody na allegro za 17 000zł zamiast 170 000zł zapewne też zdawali sobie sprawę z tego, że ktoś wklepał o jedno zero za mało a mimo wszystko byli w stanie wywalczyć dla siebie zakupiony towar. Nie ukrywam, że byłoby miło pojechać do Bułgarii na 7 dni w takiej cenie, dlatego interesuje mnie to od strony prawnej a to czy ktoś się pomylił czy nie to wydaje mi się, że nie powinno mnie interesować jako konsumenta.

Podobnie przecież sprawa ma się do supermarketów gdzie na półce cena potrafi być niższa a przy kasie nagle zamiast 5 zł nabijają nam 8zł za dany produkt bo ktoś zapomniał zmienić ceny na półce. Z tego co wiem to klienta obowiązuje cena jaką widzi przy towarze na półce a nie ta jaką mu nabijają na kasie i też można dochodzić swego jeżeli cena się różni.

Jeszcze 1 pytanie czy w DE obowiązują te same przepisy co w PL

ehaftpl napisał:
to czy ktoś się pomylił czy nie to wydaje mi się, że nie powinno mnie interesować jako konsumenta.
Zgadzam się z Tobą. Wydaje Ci się

Ale mendy żyją na tym świecie.

Powrót