Zakupiłem auto od Polskiego pośrednika na rejstracjach niemieckich potrzebuje pomocy

• Autor wątku Autor wątku pawelbwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelbwa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Nie wiem czy uda mi się wyjaśnić wszystko dokładnie bo teraz nie wiem co robić .
Przydała by mi się porada
Najpierw opisze moją sytuacje
na OtoMoto znalazłem samochodzik używany w normalnej cenie pochodzący z Niemiec [nie była to jakaś promocja].
Rozmawiałem telefonicznie ze sprzedającym wszystkiego się dowiedziałem odległość między nami to 200km więc w wolnej chwili postanowiłem obejrzeć to autko dowiedziałem się również że jest możliwość powrotu na kołach do mojego domu.
Auto stało w polskim komisie . obejrzałem auto , przejechałem się nim oceniłem i doszedłem do wniosku , że chciałbym je mieć.
Jednak tu pojawił się mały problem właścicielem samochodu jest kolega pana z komisu który mieszka w Niemczech przyjechał on tu tym autem i zostawił w komisie więc samochód nie został wyrejestrowany w Niemczech

następna sprawa na umowie wpisany został właściciel auta oraz ja , komis nie brał udziału w sprzedaży .

Posiadam tą umowę oraz brif i kartę pojazdu

jako że troszeczkę za bardzo się cieszyłem
zgodziłem się na opcje w której pojadę autem do domu a następnie odeśle tablice wraz z dokumentami auta do właściciela komisu który prześle to do właściciela pojazdu w Niemczech aby ten wyrejestrował samochód i następnie dokumenty zostaną wysłane do mnie abym mógł zarejestrować pojazd w PL .

i teraz mam kilka możliwości

pierwsza to taka w której poproszę pana z komisu o wystawienie faktury na samochód że pośredniczył w sprzedaży za dopłatą lekko ponad 100zł ponieważ będzie on musiał zapłacić podatek oraz mogę mu dopłacić pieniążki aby to on załatwił wszystkie dokumenty i przygotował mi samochód do rejestracji
słyszałem również opcję taką iż sam mogę zarejestrować samochód a urząd w Pl powinien to zgłosić do De i wtedy oni załatwią resztę spraw
jednak jest to ryzykowne ponieważ pan w Niemczech [jest on również polakiem] może mnie przecież oskarżyć o to iż ukradłem jego samochód a umowa sprzedaży którą posiadam jest sfałszowana

jeżeli odeślę dokumenty wraz z tablicami bez niczego to pozostanie mi umowa która tak naprawdę może mi nic nie dać oraz samochód który może zostać uznany za skradziony

Dodam iż komis w którym byłem działa już od pewnego czasu bardzo łatwo znaleźć go w internecie w reklamach oraz posiada około 100ofert sprzedaży przez co wydaje mi się być wiarygodny .

Przepraszam jeżeli zamotałem moją wypowiedz , prosił bym o wasze zdanie co mogę zrobić

zawsze pozostaje mi pojechanie do komisu i odkręcenie sprawy , zostawienie tam auta do czasu załatwienia sprawy itd lecz wiąże się to z kosztami dojazdu

Prosił bym o odpowiedz

Umowa kupna 14 dni na odprawę celną
Samochód można rejestrować na ważnych tablicach

A od kiedy w obrebie Unii Europejskiej, gdzie jest Jednolity Rynek Wewnetrzny, placi sie "cla"?:rolleyes:

Pogodniak
A od kiedy w obrebie Unii Europejskiej, gdzie jest Jednolity Rynek Wewnetrzny, placi sie "cla"?
1.Odprawa celna
2.Urząd Skarbowy
3.Wydział komunikacji rejestracja

1. To nie jest "odprawa celna"
2 i 3 to nie sa "oplaty celne" tylko podatki!

1. To nie jest "odprawa celna"
2 i 3 to nie sa "oplaty celne" tylko podatki!
Pogodniak
1.Urząd celny (do 14 dni zawartej umowy)
2.Urząd Skarbowy
3.Wydział komunikacji --rejestracja
Kupując samochód w Niemczech trzeba odwiedzić
te 3 urzędy.

Powrót