zakupiona działka

• Autor wątku Autor wątku fabi1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fabi1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam

Wczoraj przeglądając aukcje na allegro.pl natchnąłem się na ofertę działki budowlanej w okolicy Nowego Sącza. W aukcji wpisany był metraż 1200m kw, rodzaj działki: budowlana, oraz dojazd: asfaltowy, a w opisie:

Działka budowlana, ogrodzona o pow. 12ar. Media w granicach działki. Dojazd drogą asfaltową. Cicha, spokojna okolica. Działka znajduje sie niedaleko ołtarza papieskiego. Możliwość sprzedaży części działki, 8 arów. Cena do uzgodnienia. Więcej informacji i numer telefonu... oraz miejscowość w której się znajduję działka.

Działka była wystawiona na allegro z ceną kup teraz, która wynosiła można powiedzieć że śmieszne pieniądze, więc postanowiłem ją kupić i teraz mam pytanie, ponieważ wydaję mi się że nikt nie będzie chciał oddać takiej działki za takie śmieszne pieniądze, jakie są moje szanse aby działka stała się moją własnością? Jak wygląda zgłoszenie takiej sprawy do sądu abym mógł stać się jej właścicielem? Bo wiem, według prawa kupienie czegokolwiek na allegro jest traktowane jako umowa kupna-sprzedaży.

z góry dziękuję za odpowiedź fabi1990

Nieładnie cwaniaczku - "sprzedający" będzie się bronił, że aukcja miała charakter informacyjny oraz że cena sprzedaży jest kompletnie nieadekwatna (jest znacznie wyższa) do ceny z allegro. Nawet jak złożysz pozew to nie sądzę byś wygrał...

wydaję mi się że to jest podobna sprawa jak ludzie kupują nowe samochody za kilkaset złotych na allegro i dlatego też pytam bo według prawa umowa kupna-sprzedaży została zawarta kiedy wcisnąłem "kup teraz" tyle że przy działkach, gruntach czy nieruchomościach jest jeszcze umowa notarialna. Czekam na odpowiedzi... fabi1990

Umowa dot. przeniesienia prawa własności nieruchomości musi być zawarta w formie aktu notarialnego pod rygorem nieważności. Zwykła forma pisemna nie jest dopuszczalna.

Powrót