Zakupione piwo w lokalu

• Autor wątku Autor wątku cirevam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cirevam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Czasem zdarza mi się, że późnym wieczorem wychodzę ze znajomymi do knajpy na piwo. Już kilka razy zdarzyło mi się, że po kupieniu piwa w szklance i powolnym spożywaniu, podchodzi barman, bądź ktoś z obsługi i informuje mnie i moich znajomych, że mamy 3 minuty na dopicie piwa, ponieważ zamykają lokal. Zdecydowanie wolę się delektować piwem niż wypijać połowę w przeciągu 3 minut! Dlatego pytanie, czy w tym przypadku kufel na czas spożycia zakupionego produktu jest do moich usług i mogę z nim wyjść np. do domu, czy też jestem zmuszony do szybkiego wypicia, bądź zostawienia połowy piwa w pubie?

Myślę że tu chodzi o taką zwykłą ludzką przyzwoitość i kulturę osobistą. Obsługa lokalu też ludzie ze swoimi sprawami i obowiązkami, nie dziw się że proszą cię o opuszczenie lokalu o wyznaczonej godzinie. Wchodząc do lokalu godzisz się na warunki tam obowiązujące w tym na godziny otwarcia i zamknięcia lokalu.

W ogóle się nie dziwię i w zupełności to rozumiem, najzwyczajniej zastanawiam się nad tym jak jest to prawnie uregulowane? Z drugiej strony miałem raz przypadek, gdzie po 5 minutach od zakupionego piwa powiedzieli, że zamykają. Ludzka przyzwoitość i kultura osobista wymagałyby poinformowania klienta przed zakupem piwa, że knajpa będzie za niedługo zamykana.

Od 18.00 do -... :) więc nie wiem

Pytam się o regulacje prawne, a nie o dobre rady ;)

To jest regulacja prawna. Godzina zamknięcia lokalu to godzina, o której należy go najpóźniej opuścić. Nawet, jak nie zdążysz wypić...

Mam rozumieć, że jeśli nie ma nigdzie zapisanej godziny zamknięcia to wówczas pracownicy ją ustalają?

Na drugi raz przychodź do pubu lub baru ze swoim kuflem (koniecznie podpisanym) jak nie zdążysz wypić będziesz miał na wynos ;-) :beer:

Powrót