Zakupiony laptop z Windows 10 bez klucza instalacyjnego

• Autor wątku Autor wątku 123henryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

123henryk

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Zakupiłem laptop w sklepie internetowym . Z ostrożności - przed zapłatą - poprosiłem o potwierdzenie parametrów przedmiotowego laptopa .Otrzymałem potwierdzenie mailowe parametrów , w tym informację ,że zainstalowany jest system Windows 10.
Po otrzymaniu laptopa koniec grudnia 2016 ) okazało się ,że do Windows 10 brak klucza instalacyjnego . Każda aktualizacja żąda klucza . 10 stycznia 2016 poprosiłem o przysłanie płyty instalacyjnej z kluczem licencyjnym .
Potwierdzono ,że na wskazany adres zostanie wysłana płyta z kluczem . Nie otrzymałem . 19 stycznia wystosowałem mailem ponaglenie . Odpowiedziano , że „ dzwoniono do głównego dystrybutora hp przed chwilka i dzisiaj najpóźniej jutro wyślą oprogramowanie Windows 10 ”. Do dziś nie ma .
Pytanie :
1. Czy wysłać laptop do Sprzedawcy z żądaniem zwrotu pieniędzy po uprzednim powiadomieniu o ostatecznym terminie dostawy płyty instalacyjnej z kluczem licencyjnym ?
2. Wystąpić z wnioskiem do Sądu Polubownego ?
3. Dochodzić naprawy z tytułu rękojmi ?

Tak z innej beczki:
Do nowych urządzeń (laptop, komputer stacjonarny) gdzie system jest już fabrycznie (czy też nie) wgrany, nie jest dołączane oprogramowanie na nośniku CD/DVD z kluczem.

Jeżeli system wymaga podania klucza licencyjnego, to coś jest nie tak z tą licencją.

Osobiście bym żądał naprawy z tytułu rękojmi lub gwarancji (jeżeli sprzedawca nadal będzie zwlekał).

BTW:
Rozumiem, że data styczniowa 2016 jest niepoprawna :)

Dziękuję za pomoc .
Oczywiście chodziło o 10 stycznia 2017 r.

Każde urządzenie, które ma Windows 8 w górę posiada klucz/licencję zapisany w BIOSIE na płycie głównej urządzenia. Takowy klucz możesz odczytać programem np. ProductKey.
Zauważ, że urządzenia, które mają przynajmniej Windows 8 - nie mają już nalepek z kodami.

Inne pytanie - czy system był przedmiotem sprzedaży? Bo to że jest zainstalowany nie oznacza, że licencja ja musiała być przekazana.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Zadzwoń sam do HP, wyjaśnij sytuacje i pomogą Tobie bezpośrednio. Co jak co ale HP ma (moim zdaniem) najlepszy support w Polsce ze wszystkich producentów laptopów. Jak jeszcze pracowałem w zawodzie (technik informatyk) to załatwianie czegokolwiek z supportem HP to sama przyjemność.

Opcja 3 wydaje się być dobra, bo HP może odpowiadać co najwyżej jako gwarant jeśli nie sprzedała laptopa bezpośrednio. Albo spytaj sam Microsoft. O ile wiem to W10 sam pobiera klucz na podstawie sygnatury sprzętu, na którym system został zainstalowany.

Dziękuję wszystkim za pomoc - jestem w kontakcie z Microsoft . Dam znać po sprawie.

Dzięki Waszym radom - skontaktowałem się z Microsoft Answer Desk on line na czacie i udało mi się aktywować W10 .Trwało to od wczoraj , ale się udało. Więcej - sprawdzili wszystkie parametry produktu . Polecam - bardzo dobra pomoc.

Powrót