zakupy przez internet

• Autor wątku Autor wątku niepasteryzowany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niepasteryzowany

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Zakupiłem ostatnio telefon przez portal aukcyjny. Sprzedający nie poinformował mnie o braku języka polskiego. Ma taki obowiązek? Teraz muszę odsyłać telefon, a za wysyłkę z własnej kieszeni płacić dlatego chciałbym go czymś postraszyć jeśli jest taka opcja.

pozdrawiam

Obowiązkiem sprzedawcy jest udzielenie kupującemu potrzebnych wyjaśnień o prawnych oraz faktycznych stosunkach dot. rzeczy będącej przedmiotem umowy sprzedaży oraz co równie ważne powinien wydać posiadane przez siebie dokumenty dotyczące powyższego przedmiotu, na domiar tego powinien również dołączyć instrukcję dot. sposobu korzystania z rzeczy jeżeli jest to potrzebne, by korzystać należycie z rzeczy. Przepisy powszechnie obowiązujące, nie mówią jednak jak powinien wyglądać opis przedmiotu, który w myśl Kodeksu cywilnego jest zaproszeniem do zawarcia umowy bądź nawet samą ofertą sprzedaży.

W mojej ocenie, jeżeli miałeś wątpliwości mogłeś zapytać sprzedawcy o dokładnych informacjach dot. przedmiotu umowy sprzedaży. Ponadto jeżeli jesteś konsumentem w myśl art. 27 UPK przysługuje Ci prawo do odstąpienia od umowy.

Powrót