Zakwestionowana faktura u wierzyciela a windykacja

• Autor wątku Autor wątku alex_maine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alex_maine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich.

Sprawa dla mnie dosyć kuriozalna ale nie wiem jakie kroki mam dalej podjąć.

W 2018 zakończyłem współpracę z firmą TAXCARE (tak wiem :mad: ) przekazując im wypowiedzenie umowy pod koniec lipca z miesięcznym wypowiedzeniem (zgodnie z umową). Wg naszej umowy zamiast płacić im jeszcze przez 3 miesiące, ostatnią FV (nazwijmy ją FV1) za sierpień wystawili mi na 150% wartości co miało zakończyć naszą współpracę. Niestety jako że w tamtym czasie miałem bardzo trudny okres byłem pewien że tą fakturę zapłaciłem ale okazuje się że jednak nie.
Przenosimy się do 2019.
Dostałem informację pod koniec lipca że faktura jest nieopłacona a ponadto jest jeszcze druga faktura za usługi kadrowe (wcześniej wliczane do głównej FV, nazwijmy ją FV2) wystawiona w październiku (za wrzesień czyli za miesiąc już po zakończeniu współpracy). Poinformowałem TAXCARE że muszę sprawdzić (będąc przekonanym że opłaciłem) zwłaszcza że na wyciąg z konta firmowego musiałem poczekać bo konto już od prawie roku było zamknięte. Poinformowałem również że kwestionuję drugą fakturę jako wystawioną po zakończeniu współpracy. W rozmowie telefonicznej zadeklarowałem zapłatę za tą fakturę na początku listopada gdy wpłynie wypłata na konto, zrobiłem stałe zlecenie i czekałem aż wypłata wpłynie.
Tymczasem ostatniego dnia października TAXCARE sprzedało dług firmie VINDIX. W dniu w którym VINDIX poinformował mnie że kupił dług (wysłali emaila który trafił do spamu i o czym dopiero się dowiedziałem podczas rozmowy z firmą VINDIX) wypełniło się stałe zlecenie i kasa za FV poszła do TAX CARE. TAX CARE przekazało kase do VINDIX.

Mój problem jest następujący:

VINDIX chce swoje opłaty za FV1 (40%) oraz kasę za FV2 + opłaty. Ja za FV1 zapłaciłem zgodnie z umową i kwestionuję FV2 za bezpodstawną. TAXCARE ma wywalone bo dług sprzedał a VINDIX ma wywalone bo mam im płacić.

Proszę pomóżcie bo nie wiem jakie kroki podjąć żeby nie wpakować się w większe kłopoty.

Pozdrawiam wszystkich

Naprawdę nikt nie jest w stanie pomóc?

Powrót