Zalana podłoga

• Autor wątku Autor wątku rpkwiecinski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rpkwiecinski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

Jestem najemcą i w wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu doszło do incydentu w którym pod deskę tuż od strony drzwi od łazienki dostała się woda.

Panele się podniosły i trochę popękały oraz się odbarwiły, a od strony ściany farba odchodzi.
Problem zauważyłem dopiero po tym, jak odsunąłem szafkę która tam stała.

Poinformowałem o tym wynajmującego i wynajmujący chciałby wycyklinować całe mieszkanie(wymiana desek niby nie wchodzi w grę gdyż nie wie jakie deski był tam położone) oraz z racji problemu doboru farby by była w tym samym odcieniu wynajmujący chciałby bym pokrył koszty za odmalowanie całego korytarza oraz łazienki i drzwi (wszystko jest w jednym kolorze) oraz pokrył koszt cyklinowania podłogi w całym mieszkaniu.
Podłoga jest wykonana z drewna, trochę się zniszczyła po 2 latach użytkowania, tj. są widoczne rysy w miejscu gdzie stało krzesło komputerowe.

Odnośnie zalanej podłogi - chciałbym przedstawić pewien kontekst, być może ma on znaczenie - zarówna ja jak i wynajmujący oraz osoby (fachowcy), które były zobaczyć tą podłogę nie są w stanie jednoznacznie stwierdzić, co się tam wydarzyło.
Hipoteza jest taka, że po kąpaniu para wodna osadzała się na drzwiach i powoli skraplała się w szczelinę pomiędzy listwą a ścianą (swoją drogą nie była ta szczelina zasylikowana)
Łazienka bardzo szybko parowała podczas kąpieli, przez co na drzwiach osadzała się para wodna.

Druga ewentualność jest taka, że może coś się wydarzyło w ścianie - szczególnie, że po drugiej stronie ściany jest grzejnik.

Prosiłbym o opinię, czy w obecnym świetle uznalibyście to za niewłaściwe użytkowanie mieszkania / moją winę (wiem, że nie od tego jesteście i to powinien ocenić rzeczoznawca, ale subiektywna opinia byłaby mile widziana)

Nawet jeśli, wina byłaby po mojej stronie, to czy w skutek tego, koszty cyklinowania podłogi w całym mieszkaniu z racji tej usterki oraz zarysowanej podłogi oraz odmalowania wszystkich ścian by były w jednym kolorze przez to, że na jednej ścianie farba odchodzi od wilgoci powinny zostać zrzucone na mnie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Z doswiadczenia, poszukajcie sedna problemu, u mnie było podobnie niby sie cos lało, niby zostało naprawione, sciana wyschła ale okazało się że to nie tu był problem. i skonczyło się duoz większym remontem. i koszty poniesione na początku poszły jak krew w piach. w waszym przypadku też trzba ustalić co sie dokładnie stało bo od tego zależy kto poniesie koszty.

Czysto hipotetycznie, dajmy na to, że problem wynikł z mojego zaniedbania, czy wtedy jestem zobowiązany do tego, by pokryć koszty cyklinowania całego mieszkania bo tak sobie życzy właściciel?
Wycyklinować można ten odcinek który uległ zniszczeniu, tylko wtedy będzie właśnie widoczna ta różnica.
Podobna sytuacja jest ze ścianą, ciężko dobrać identyczny kolor i zamiast jednej, to jest do malowania z 6 ścian z tego powodu.

Powrót