Zalanie sąsiada - Ubezpieczenie a Spółdzielnia

• Autor wątku Autor wątku sekretyseo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sekretyseo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

podczas mojej nieobecności w mieszkaniu pękł jak się okazało kaloryfer i leciała z niego przez parę godzin woda. Zalani zostali sąsiedzi w pionie od 3 piętra aż po piwnice. Kaloryfer był kilka lat temu wymieniany (inny niż dostarczany pierwotnie przez spółdzielnię). Moje ubezpieczenie w PZU jest podstawowe i polisa nie obejmuje zalania sąsiadów. Ubezpieczenie dotyczy tylko mojego mieszkania.

I teraz pojawiają się pytania:

1) Czy kaloryfer jest własnością moją czy Spółdzielni? Kto odpowiada za jego zepsucie?
2) Czy Spółdzielnia może ze swojego ubezpieczenia zapłacić za szkodę czy jest to moja wina?
3) Jeśli moje ubezpieczenie nie obejmuje zalania a sąsiad nie ma polisy lub nie chce by z jego polisy było "ściągane" ubezpieczenie, to jedyną drogą jest dogadanie się?
4) Czy muszę pokryć z prywatnych środków koszty malowania itp zalanych sąsiadów? Co jeśli nie zgodzę się na to? Wtedy zostaje droga sądowa?
5) Jakie rozwiązanie tej sprawy polecacie?

1 - pytaj w spółdzielni, zazwyczaj kaloryfer jest częścią wspólną, ale dla pewności zapytaj
2 - jeżeli wymieniłeś kaloryfer za zgodą i wiedzą spółdzielni, na taki jak ci spółdzielnia zaleciła i został on odebrany, to jest to odpowiedzialność spółdzielni.
3 - zakładam, że to jednak wina spółdzielni. Chyba, że wymiana grzejnika to samowolka i wtedy spółdzielnia łatwo odpowiedzialność przerzuci na Ciebie.
4 - jak to Twoja wina to tak, pokrywasz koszty. Jak się nie zgodzisz, to mogą Cię pozwać o zapłatę.
5 - rozegrać sprawę w kierunku odpowiedzialności spółdzielni - jak faktycznie taka mogła być, bo nie znamy wszystkich okoliczności. Jak się nie da, to negocjować z sąsiadami.

Czy zalanie nastąpiło w trakcie napełniania wodą instalacji i czy była karta o obowiązkowej obecności w mieszkaniu?
Może masz ubezpieczenie OC w zakresie mieszkania sprawdź-skontaktuj sie z ubezpieczycielem.
Zawsze możesz dokupić dodatkowe ubezpieczenie OC.

Nie, nie było to w trakcie napełniania instalacji wodą.

Nie mam wykupionego OC. Wiem, że mogę dokupić, ale wstecz przecież się już nie da.

Dokupuj na przyszłość. Taka sytuacja może się powtórzyć.

Powrót