Zalanie ze strony spółdzielni

• Autor wątku Autor wątku pizmak4000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pizmak4000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.
Jakiś czas temu moje nieubezpieczone mieszkanie zostało zalane. Pękła rura przed licznikiem. Napisałem do spółdzielni następującego maila, wraz ze zdjęciami szkód:

(Dzień dobry. Prawdopodobnie w nocy, lub nad ranem z dnia 11.05 na 12.05 nastąpiła awaria (pęknięcie rury przed wodomierzem-załączone zdjęcie) w wyniku której liczne ruchomości, jak i cześć samego mieszkania zostały bezpowrotnie uszkodzone, zalane. Mowa tu m.in. o parkiecie, ścianie w kuchni, odchodzących tapetach, zalanych kaflach w łazience, komputerze, głośnikach etc. Z racji wystąpienia awarii po stronie wodomierza za którą odpowiada spółdzielnia prosiłbym o propozycję rekompensaty wyrządzonych mi szkód majątkowych. Awarię ocenił i zabezpieczył wysłany przez spółdzielnię technik. Pan Krzysztof kontaktował się ze mną telefonicznie z numeruxxxxxxxxx. Przesyłam zdjęcia, proszę też o kontakt telefoniczny pod numerem xxxxxxxxx oraz o wyznaczenie daty oględzin rzeczoznawcy, aby ustalić koszt poniesionych szkód. )

W odpowiedzi dostałem list o następującej treści:

Spółdzielnia mieszkaniowa xyz w odpowiedzi na maila z dnia 17.05.21r. informuje, że nie jesteśmy odpowiedzialni za powstanie opisanej przez pana szkody.
Prawdopodobną przyczyną szkody jest zdarzenie losowe polegające na pęknięciu instalacji wodnej.
Szkoda nie powstała z naszej winy. Nie powstała w wyniku żadnego naszego działania, ani osoby za której czyny ponosimy odpowiedzialność. Nie jest też wynikiem żadnego naszego zaniechania, np. zaniechania konserwacji instalacji.
Odpowiedzialność za zalanie nie wynika z samego faktu bycia właścicielem mienia, które uległo awarii lub zostało uszkodzone.
W sprawie pokrycia kosztów likwiadacji skutków awarii u Pana w lokalu szkodę należy zgłosić do towarzystwa ubezpieczeniowego w którym zawarł Pan stosowną polisę.
Ubezpieczyciel podczas postępowania likwidacyjnego naliczy należne odszkodowanie, a następnie zgodnie z art.415 kodeksu cywilnego ustali odpowiedzialnego za powstanie przedmiotowej szkody oraz skieruje do niej regres. i podpisy spółdzielni

Co w tym wypadku pozostaje mi zrobić? jak dochodzić jakichś form zadośćuczynień?

Z góry dzięki za każdą formę pomocy, i pozdrawiam! :)
Krzysiek

Powrót