P
Payaya
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Witam, w nowo wybudowanym domu do ktorego wprowadzilem sie z rodzina w Lipcu po podlaczeniu pompy ciepla (tj cieplej wody uzytkowej) po kilku dniach zauwazylismy wyciek na suficie w salonie. Po wizytach pogotowia kanalizacyjnego, wpuszczaniu kamer w lazience u gory, wizycie fachowca ktory wykanczal lazienke zostaly wykluczone wady na odplywie. W wyniku kolejnych prac znaleziono usterke na cyrkulacji wody w lazience na pietrze przez co zalana zostala cala gora, tynk na scianach odparzony, zalany sufit na parterze oraz sciany ktore pily wode. Firma ktora budowala dom wykonywala rowniez instalacje wod-kan. Wina ich jest ewidentna i dali oni swoja polise ubezpieczeniowa. Zglosilem szkode do ubepiueczyciela, po 3 wizytach rzeczoznawcy, skompletowaniu dokumentacji ktora zajela ubezpieczycielowi 60dni dostalem dzisiaj odpowiedz ze nie nalezy mi sie odszkodowanie i tutaj cytat : otrzymaliśmy Państwa zgłoszenie szkody z 21 lipca 2022 roku.
Informuję, że przed podjęciem ostatecznej decyzji każde zgłoszone roszczenie
dokładnie weryfikujemy w odniesieniu do warunków umowy ubezpieczenia
oraz zebranych dokumentów. W procesie likwidacji szkody ustalono, że przyczyną zalania było niewłaściwe
podłączenie rur złączką w łazience na 1 piętrze. Zgodnie z umową ubezpieczenia, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej
obejmuje działalność gospodarczą oznaczoną PKD 41.10 Z „Realizacja
projektów budowlanych związanych ze wznoszeniem budynków”, 41.20 Z „Roboty budowlane związane ze wznoszeniem budynków mieszkalnych”
oraz 43.39 Z „Wykonywanie pozostałych robót budowlanych
wykończeniowych”. Aby przedmiotowa usługa mogła być objęta ochroną
ubezpieczeniową, polisa powinna zawierać PKD 43.22 Z „Wykonywanie
instalacji wodno-kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych i klimatyzacyjnych”. W związku z powyższym usługa wykonywana przez Ubezpieczonego, w
wyniku której doszło do zalania nie jest objęta ochroną ubezpieczeniową. Wobec powyższych wyjaśnień informuję, że nie przyznajemy Państwu
odszkodowania.
Pomijam fakt, iz dwojka z trojki moich dzieci od ponad miesiaca mieszka u babci gdyz zmuszony bylem rozebrac panele w ich pokojach a zacynala sie szkola.
Moje pytania brzmia nastepujaco :
1. Czy w tym wypadku ubepieczyciel ma prawo odmowic wyplaty odszkodowania?
2. Czy jedyna droga prowadzi na droge sadowa z firma ktora wykonywala usluge?
Wedlug mnie ubezpieczyciel nie ma racji poniewaz realizacja
projektów budowlanych związanych ze wznoszeniem budynków wiaze sie z wykonywaniem pozostałych robót budowlanych
wykończeniowych tak jak napisali , a co za tym idzie na moj chlopski rozum jest to wykonanie instalacji wod-kan budynku mieszkalnego. Oczywiscie jestem laikiem i zupelnie sie nie znam na prawie. Dlatego uprzejmie prosze o rade.
Informuję, że przed podjęciem ostatecznej decyzji każde zgłoszone roszczenie
dokładnie weryfikujemy w odniesieniu do warunków umowy ubezpieczenia
oraz zebranych dokumentów. W procesie likwidacji szkody ustalono, że przyczyną zalania było niewłaściwe
podłączenie rur złączką w łazience na 1 piętrze. Zgodnie z umową ubezpieczenia, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej
obejmuje działalność gospodarczą oznaczoną PKD 41.10 Z „Realizacja
projektów budowlanych związanych ze wznoszeniem budynków”, 41.20 Z „Roboty budowlane związane ze wznoszeniem budynków mieszkalnych”
oraz 43.39 Z „Wykonywanie pozostałych robót budowlanych
wykończeniowych”. Aby przedmiotowa usługa mogła być objęta ochroną
ubezpieczeniową, polisa powinna zawierać PKD 43.22 Z „Wykonywanie
instalacji wodno-kanalizacyjnych, cieplnych, gazowych i klimatyzacyjnych”. W związku z powyższym usługa wykonywana przez Ubezpieczonego, w
wyniku której doszło do zalania nie jest objęta ochroną ubezpieczeniową. Wobec powyższych wyjaśnień informuję, że nie przyznajemy Państwu
odszkodowania.
Pomijam fakt, iz dwojka z trojki moich dzieci od ponad miesiaca mieszka u babci gdyz zmuszony bylem rozebrac panele w ich pokojach a zacynala sie szkola.
Moje pytania brzmia nastepujaco :
1. Czy w tym wypadku ubepieczyciel ma prawo odmowic wyplaty odszkodowania?
2. Czy jedyna droga prowadzi na droge sadowa z firma ktora wykonywala usluge?
Wedlug mnie ubezpieczyciel nie ma racji poniewaz realizacja
projektów budowlanych związanych ze wznoszeniem budynków wiaze sie z wykonywaniem pozostałych robót budowlanych
wykończeniowych tak jak napisali , a co za tym idzie na moj chlopski rozum jest to wykonanie instalacji wod-kan budynku mieszkalnego. Oczywiscie jestem laikiem i zupelnie sie nie znam na prawie. Dlatego uprzejmie prosze o rade.