"zaległa" f-ra z telekomunikacji

• Autor wątku Autor wątku przemysław_u
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemysław_u

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Moja sytuacja : skończył mi się okres umowy abonamentowej a że byłem w trakcie zmiany lokalu nie przedłużałem jej. Dostałem f-rę wyrównującą zawierającą niedopłaty i jakieś odsetki, opłaciłem. Dostałem kolejną f-rę jak mnie poinformowali że to za ostani miesiąc, opłaciłem. Po roku u mnie w lokalu zjawił sie komornik windykacyjny informujący iż przejął "mój dług" i albo płacę 750 gotówką albo zabezpiecza mi lokal, zostało mi przedstawione pismo że mam zaległości w kwocie niecałe 200zł za nieopłacone faktury + koszty sprawy + koszty windykacji . Dodam, że jeśli chodzi o korespondencję orzymałem na jeden dzień przed przyjściem komorników list polecony właśnie od nich., poza tym nic.
Dzwoniłem do orange i potwierdzili że ostanie f-ry były wystawione właśnie na te kwoty które zapłaciłem i konto zostało wyczyszczone i nie jest w stanie powiedzieć mi czego dotyczy zadłużenie.

W BOKu przyjeli moje zgłoszenie jako reklamacja,
Jak mam się odnieść do sprawy?

A kto to "komornik windykacjyny"?
Jaka była treść wspomnianego listu poleconego?
Od operatora - ponieważ potwierdził fakt rozliczenia wszystkich Pańskich zobowiazań - trzeba żądać wydania na piśmie stosownego oświadczenia dot. rozliczenia i rozwiazania/wygaśnięcia umowy.
W trybie reklamacji operator ma obowiązek rozpatrzeć ją w ciągu 30 dni od daty zgłoszenia.

przemysław_u napisał:
zjawił sie komornik windykacyjny
Kto to taki? Taki stwór nie istnieje w polskim systemie prawnym. Napisz, kto naprawdę u Ciebie był (komornik sądowy? przedstawiciel jakiejś firmy windykacyjnej?) oraz jakie dokumenty przedstawił.

Komornik Sądowy, przedstawił mi "ZAWIADOMIENIE O WSZCZĘCIU EGZEKUCJI"

Wg tego co wynikało z dokumentów telekomunikacja przekazała "dług" do firmy EQUES DEBITUM a oni przekazali do egzekucji dla Komornika Sądowego.

Mam doczynienia pierwszy raz z taką sytuacją, przepraszam za nieścisłe nazwenictwo, podczas rozmowy cały czas mówili o windykacji więc tak to określiłem

Jak jest mozliwe mieć nieopłaconą f-rę wcześniejszą , skoro każda następna jest w sposób narastający, czyli jak jest nie dopłata z poprzedniej f-ry, odsetki i bieżąca , a ostatnie dwie które wystawili mam opłacone co też widnieje u nich w systemie.

"Jak jest mozliwe mieć nieopłaconą f-rę wcześniejszą , skoro każda następna".
To nie jest prawda. Nikt Tobie drugi raz za to samo nie wystawi fv. Jak masz nieoplacony czerwiec i zaplacisz za lipiec, na blankiecie z lipca, to czerwiec cały czas masz nieoplacony. Inna sprawa jakbyś ręcznie wypełniał przelew i tytuł jakiś lipny byś napisał. To wtedy przelew by się zaksięgował na poczet najstarszej zaległości.

Zadzwoń jeszcze raz na ich Infolinię. Ja już się przyzwyczaiłem sprawdzać kilka razy takie informacje, bo Pani na słuchawkach też człowiek i może się pomylić.

Na dokumentach powinieneś gdzieś mieć wymienione nry dokumentów za ktore jest dług. Czyli nry faktur vat. Zadzwoń na Infolinię i podaj im taki nr faktury czy to w ogóle orange.

Powrót