Zaległe alimenty a komornik

• Autor wątku Autor wątku anika1311
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anika1311

Witam. Proszę o poradę. Co należy zrobić aby komornik nie wszedł żonie na wypłatę i konto bankowe z powodu zaległych alimentów? Płacę alimenty regularnie ale obecnie po podwyżce nie jestem w stanie zapłacić w tym miesiącu alimentów plus nadpłacić zaległych w tej kwocie, której chce moja była(nie żona). Dodam, że rozmowa nic nie dała. Ona chce tyle i już. Boję się, że nie dając jej w tym miesiącu całej kwoty, tylko część pójdzie do komornika.

Hmmm, a co ma wspólnego z twoimi alimentami obecna żona? Nie ma podstawy, aby komornik zajął jej wynagrodzenie. Co do konta bankowego, to tylko wtedy jeżeli macie wspólny rachunek.

Witam bardzo proszę o pomoc!!!
Mój problem polega na tym że zawiesiłam na rok czasu postepowanie egzekucyjne mojemu ex który zobowiazal się ze bedzie placic teraz regularnie alimenty i te pieniazki ktore by mu zabral komornik bedzie przeznaczac na rzeczy dla dziecka ale niestety nie wywiazal sie z obietnicy i teraz grozi mi ze skieruje sprawe do Sadu jezeli wznowie postepowanie komorniczej i ze on ta sprawe wygra a ja bede przegrana moje pytanie brzmi czy mam się czego bac? I czy sad moze mi nadac jakas kare? Prosze o odpowiedz z gory dziekuje Pozdrawiam

Do Johnnie_Walker- nie ma podstawy, ale znając życie.....przezorny- ubezpieczony:)

A w sumie, dlaczego w sądzie w sprawie o podwyższenie alimentów bierze się pod uwagę zarobki obecnej żony męża, a komornik "nie ma podstawy" do zajęcia wynagrodzenia obecnej żony...?

Powrót