Zaległe alimenty, a skończone studia

• Autor wątku Autor wątku nataliaoreiro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nataliaoreiro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam Państwa,
w maju br. będę już absolwentka studiów wyższych. ( lat 26, II kierunek studiów)

Moj ojciec ma do spłacenia kilka tysięcy PLN - są to rożnego typu zaległości. Pisze do Państwa z zapytaniem, czy te należności należą mi się po ukończeniu studiów, a przede wszystkim kiedy znajdę prace na podstawie umowy o prace.

Specjalnie podkreślam ze 26 lat mam ukończone, a tata płaci alimenty+spłaca zaległe należności jest to kwota łącznie ok 450 PLN kazdego miesiaca.

Dzis przyszedł do mnie list od komornika w którym niezwłoccznie zadaja potwierdzenia czy w dalszym ciagu jestem studentką- list w zalaczniku.
Bede bardzo wdzięczna o pomoc.
Pozdrawiam, Natalia

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Odpowiadasz zgodnie z prawda(ze jestesn studentka ).Jezeli dalej chcesz egzekucji alimentow zaleglych,potwierdz to,ale na razie sa tez nalezne boezace(skoro ojciec ich nie zniosl).

jasne, a jesli skoncze juz studia w sumie to bedzie juz za miesiac, beda one sie należec? o to wlasnie mi chodzi przede wszystkim,
Dziekuje za odpowiedź.

Biezace od momentu podjecia pracy ,sama ppowinnas zniesc(zrezygnowac z nich),bo ojciec moze zniesc z data wsteczna,natomiast o zalegle mozesz sie upominac az do calkowitego ich splacenia.

Dzień dobry,
dziękuje pięknie za odpowiedź.
A jak wygląda sytuacja, gdy się obronie, a nie będę mogła znaleźć pracy?
Czy alimenty mam znieść w momencie obrony, czy podjęcia pracy ?

Dziękuje za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Podjecia pracy,jednak nie przeciagalabym tego za dlugo,bo jest to juz drugi kierunek studiow.Praca nie musi byc zwiazana z konkretnym kierunkiem studiow,a po dwoch kierunkach ojciec latwo udowodni mozliwosc Pani usamodzielnienia sie(chociazby kasjera w markecia z najnizsza krajowa).

Dziekuje za odowiedź :D

PS. Praca kasjera w biedronce konczac Politechnike - nie dzieki :D

Pozdrawiam :D

Dzien dobry ponownie,

w dniu 15 czerwca sie obroniłam - zyskalam tytul mgr inżynieria i napisalam do komornika, iż znosze alimenty biezace, i prosze o spłate zaległych. Sęk w tym, iż nie wiem czy dobrze zrobiłam znoszac biezace, bo pracy jak nie było, tak nie ma a praca na kasie w biedrze srednio mnie satysfakcjonuje. Stad moje pytanie, czy jest mozliwosc cofniecia zniesienia alimentow biezacych- jutro jade po dyplom i rejestruje sie jako bezrobotna... niestety :(:(

zapowiadali na uczelni inaczej, że bedzie :D

Z pozdrowieniami,
Natalia

To ze nie masz pracy to już twój problem. Masz wykształcenie możesz ka podjąć. To nie jest przesłanką do otrzymywania alimentów. Chyba ze chcesz potem oddawać.jeszcze więcej niż wzielas. Co ty dziewczyna studiowalas że nie możesz znaleźć pracy?

Ostatnia edycja:
dzieki za odpowiedź,
to jednak sie wstrzymam :)

Powrót