Zaległe alimenty a ziemia.

• Autor wątku Autor wątku mma15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mma15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, to mój pierwszy post na tym forum, nie miałem pojęcia gdzie go zamieścić więc robię to tutaj.

Otóż sprawa wygląda tak, mój ojciec nie mieszka ze mną, moimi braćmi i moją mamą od ok. 5-6 lat. Po rozwodzie rodziców mama wniosła sprawę o alimenty. Zostały przyznane każdemu z nas, niestety ojciec uchylał się od płacenia ich. Te alimenty zostały naliczane i na dzień dzisiejszy jest to jakieś 60 tysięcy złoty. Moja mama zgłosiła sprawę do komornika i on zajął ziemię ojca. Podobno ziemia jest wystawiona na licytację, i moje pytanie jest następujące, czy długo się czeka na sprzedaż takiej ziemi? Czy jest jakaś możliwość przyśpieszenia takiej sprawy? (dla informacji dodam że komornik zajął tą ziemię jeszcze w tamtym roku, nie pamiętam dokładnie kiedy)

najpierw musi być ktoś chętny na jej nabycie żeby komornik miał z czego pozyskać pieniążki a mama ma prawo zapoznać sie z aktami sprawy u komornika i sprawdzić jakie kroki podjął w tej sprawie
P.S. nie możliwe jest żeby alimenty były przyznane każdemu z was a jedynie na każdego z was jak domniemam,skoro mama składała wniosek u komornika :)

Hej, dzięki za odpowiedź!

Tak alimenty są przyznane na każdego z nas, tzn. na dzień dzisiejszy alimenty obejmują tylko mnie i mojego młodszego brata ponieważ tylko my się uczymy i Fundusz Alimentacyjny płaci je za ojca.

A co do tej ziemi to te zaległe alimenty obejmują jeszcze moich dwóch starszych braci, ale to akurat chyba nie jest istotne.

Jeżeli mam przyznane 500 zł to czy mogę ubiegać się o więcej? Jak byłem w gimnazjum to była to kwota w sam raz, a na dzień dzisiejszy jestem uczniem liceum, w zasadzie je kończę, i jak wiadomo sprawy takie jak studniówka czy garnitur, już nie wspomnę o bieżących konsumpcjach są dość kosztowne.. Czy jest taka możliwość aby podwyższyć tę kwotę?

Chciałem się jeszcze zapytać czy jeżeli jestem już pełnoletni to czy mogę wziąć sprawy w swoje ręce? Tzn. czy mogę zadzwonić bądź spotkać się z komornikiem aby się czegoś więcej dowiedzieć? Czy to musi moja mama wszystko załatwiać?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
1) FA płaci max. 500 zł
2) Tak, możesz sam wszystko załatwiać.

Powrót