zaległe alimenty i szkoła zaoczna

• Autor wątku Autor wątku Przemall2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemall2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam zasądzone alimenty i całe życie ojciec z nimi się spóźniał. Na dzień dzisiejszy zalega 20 miesięcy. Od 1,5 roku uczę się w szkole policealnej zaocznej i nie pracuję. Mieszkam z matką i to ona "otrzymuje" od ojca alimenty i ona mnie utrzymuje.

1. Jeśli uczę się zaocznie a ojciec nie złożył wniosku do sądu o przestanie płacenia alimentów to czy mi przysługują?
2. Jeśli uczyłem się zaocznie a przez ostatnie 20 miesięcy nie zapłacił to czy przysługują mi te alimenty, (oczywiście zostaną wysłane matce, ponieważ ona je od zawsze odbierała)
(w ciągu tych 20 miesięcy płacił, jak wcześniej, czyli raz na 2-3 miesiące, stąd tak wielkie zaległości)
3. Jeśli ojciec jest współwłaścicielem mojego auta (przekazałem mu 1%), to czy komornik zajmie moje auto, żeby wypłacić mi alimenty?

PS: dochody ma duże, pracuje za granicą, więc komornik miałby z czego ściągnąć.

Ad1. Moim zdaniem nie przysługują i powinieneś jak najszybciej tę sytuacje wyprostować. Dopóki jest wyrok sądu, ojciec musi płacić, jednak bedzie mógł wnieść o zniesienie obowiązku z datą wsteczną i wszelkie nadpłaty alimentów bedzie trzeba zwrocić.
Ad2. Tak samo jak powyżej. Dopóki jest wyrok musi płacić, jednak alimenty jako takie nie przysługują i w tym momencie są wyłudzane(zaległe do momentu pojscia do szkoły zaocznej jak najbardziej się należą)
Ad3. Jeżeli o to zawnioskujesz, to tak. Komornik działa na polecenie wierzyciela, czyli ciebie

Powrót