Zaległe alimenty - jak odzyskać??

• Autor wątku Autor wątku mutya123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mutya123

mutya123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam swego rodzaju kłopot. Moi rodzice rozwiedli się w kwietniu 2006 roku i wówczas sad zadecydował, że moim miejscem zamieszkania będzie każdorazowo miejsce zamieszkania mojego ojca. W związku z tym nałożono na moją matkę alimenty w wysokości 250 zł miesięcznie. Niestety ani razu się z tego obowiązku nie wywiązała. Ale mój ojciec i dziadek (mieszkamy we trójkę) nie zwracali na ten fakt uwagi, bo dobrze nam się powodziło. Jednak półtora roku temu sytuacja znacznie się pogorszyła - ojciec stracił pracę a dziadek przeszedł na emeryturę. W naszym mieszkaniu zameldowane są 4 osoby, z nas wszystkich tylko dziadek wykazuje dochód w postaci emerytury - wychodzi około 700 zł na osobę. Dzisiaj - już jako osoba pełnoletnia chcę wyegzekwować od matki moją należność. Kłopot w tym, że oficjalnie pozostaje ona osobą bezrobotną. No i nie wiem czy mam jakiekolwiek szanse na odzyskanie pieniędzy. Wiem, że ma nieco grosza, gdyż jej partner, z którym pozostaje w nieformalnym związku prowadzi lokal w Warszawie.
Zaznaczę, że nie pracuję na umowę i na dodatek studiuję.
Czy mam jakieś szanse na odzyskanie choćby części pieniędzy?
Z góry dziękuję za podpowiedzi i wskazówki.

ten ,,grosz'' jest chyba partnera:) matka posiada jakiś majątek ?

Jest artnera, ale żyją jak małżeństwo, ona również korzysta z tych pieniędzy i źle jej się nie żyje w przeciwieństwie do mnie :( no nie, nie ma nic, ani nieruchomości ani ruchomości... może w marcu uzyska odszkodowanie wys. 60 tysięcy za kawałek gruntu pod chodnik

Powrót