zalegle alimenty

• Autor wątku Autor wątku kasiaa_mloda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasiaa_mloda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam, mam pytanie. Mialam zasadzone alimenty od ojca. A, ze nie palcil sprawa zostala skierowana do komornika. Chcialabym sie dowiedziec czy w momencie kiedy przestalam sie uczyc ( w 2008 roku), to czy ulegly one przedawnieniu. Czy jest mozliwosc odzyskania tych zaleglosci.

Jezeli sprawa jest u komornika,to nie ma przedawnienia.Warto zadzwonic do komornika i dowiedziec sie,co sie dzieje w sprawie.

Komornik nic nie powie, bo to dobry kolega ojca. Nasze miasto podzielone jest na rejony, a na nasz rejon przysluguje jeden komornik, wiec nie mozemy zmienic. Od 8 lat sprawa jest u komornika i ani razu nie dostalam pieniedzy. Dlatego nie wiem czy mam szanse jakies zeby otrzymac jakis zwrot zaleglych alimentow.

Moze Pani korzystac z pomocy innego komornika- tyle, ze niestety bedzie trzeba poniesc jego koszty dodatkowe ( np dojazdy, czy oplaty za drozszza korespondencje).
Jesli przestala sie Pani ucyc i usamodzielnila, to ojciec powinien przed sadem uzsyakac zniesienie obowiazku alimentacji. Jesli jeszcze tego nie zrobil to i tak moze zlozyc wniosek o zniesienie z data wsteczna. Poniewaz nie otrzymala Pani pieniedzy za lata poprzedzajace 2008r to alimenty te dalej sa dlugiem ( warunek to nie wycofanie wnioku o egzekucje zaleglosci). Jedyne co nalezy zrobic to zlozyc wniosek o zaprzestanie egzekucji i naliczania aliementacji biezacej.
Jesli wie, Pani gdzie ojciec pracuje lub ze otrzymal np spadek lub darowizne, zakupil samochod itd, nalezy skladac pisemne powiadomioeni komornika. Komornik moze tez wystapic na Pani wniosek do US o ujawnienie deklaracji podatkowych.
Jesli ojciec pracuje w szarej strefie to warto zglosic ten fakt do US, ZUS, PIP. Jesli ma Pani obawy, ze ojcie moze miec znajomosci w urzedach, to mozna powiadomi jednostki powiatowe lub wojewodzkie.

Jest mozliwosc takze zeby zlozyc pismo u komornika(z potwierdzeniem) o stan egzekucji na dzien dzisiejszy.Komornik powinien przeslac do Pani pismo z wyjasnieniem.Doradzam takze sprawdzic do kiedy byly one naliczane.

Powrót